30.000 de lei pentru „Poarta Sărutului” şi „Coloana fără Sfârşit”

203

DSCF3914Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu a aprobat în cadrul şedinţei de luni, 24 iulie, alocarea sumei de 30.000 de lei pentru întocmirea documentaţiilor de restaurare a monumentelor „Poarta Sărutului” şi „Coloana fără Sfârşit”.

Potrivit proiectului de hotărâre, alocarea sumei respective a fost necesară după ce şeful proiectelor de restaurare a celor două monumente, Dorin Dănilă, a comunicat reprezentanţilor Primăriei Târgu-Jiu că în urma concluziilor referitoare la comportarea în timp atât a Porţii Sărutului, cât şi a Coloanei fără Sfârşit, se impune alocarea sumei de 30.000 de lei fără TVA pentru întocmirea documentaţiilor de restaurare şi aprobare a lor de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. La începutul lunii iulie au fost efectuate cercetări privind comportarea în timp a celor două monumente aparţinând sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi. În urma acestor cercetări, efectuate de Dorin Dănilă, restaurator autorizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniul Naţional, s-a ajuns la concluzia că, deşi starea „Coloanei fără Sfârşit” este bună, sunt necesare unele intervenţii la nivelul lacului protector, acesta fiind afectat de grindină, ploi şi depunerile de pulberi provenite din poluarea zonală. „Coloana Infinitului” a avut parte de trei restaurări de-a lungul timpului, ultima fiind realizată în anul 2000. La toate cele trei intervenţii, echipele de restauratori au folosit aceleaşi materiale utilizate în momentul realizării modulelor.

Acoperământul Porţii Sărutului, grav afectat de apă

Nu la fel de bună este starea „Porţii Sărutului”, cercetările efectuate evidenţiind mai multe probleme la nivelul acoperământului de plumb al monumentului. Astfel, conform raportului realizat de Dorin Dănilă, jumătate din învelitoare este perforată de o reacţie chimică necontrolată; ca urmare, apa a pătruns în interiorul părţii superioare care a fost inundată sistematic, urme de apă ajungând în partea inferioară a lintoului. Bazele „Porţii Sărutului” sunt în continuare înecate de apă datorită înclinaţiei greşite a dalelor de la bază. În luna martie a acestui an, în urma inspecţiilor efectuate de o echipă de specialişti restauratori, a fost efectuată o intervenţie provizorie la acoperământul de plumb al „Porţii Sărutului”; au fost curăţate părţile afectate, îndepărtate acumulările de oxizi, iar peste suprafeţele sudate au fost aplicate blindaje sudate cu cordon continuu.

Lucrări de restaurare, după aprobarea documentaţiei

După întocmirea documentaţiei necesare şi aprobarea acesteia de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, vor fi demarate lucrările de restaurare la cele două monumente, urgente fiind cele de la „Poarta Sărutului”. Astfel, la nivelul „Porţii Sărutului”, ar urma să fie restaurat acoperământul de plumb, pentru a stopa infiltrările de apă, buzunarele retinente ale travertinului vor fi astupate iar poziţiile înclinării dalelor de bază vor fi modificate pentru a evita scurgerea apei către monument. În ceea ce priveşte „Coloana fără Sfârşit”, vor fi restaurate suprafeţele afectate, la nivelul lacului protector, prin relăcuirea modulelor degradate (7, 8, 11, 13). În cadrul şedinţei de luni, 24 iulie, Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu, a aprobat alocarea sumei de 30.000 de lei pentru întocmirea documentaţiilor de restaurare a monumentelor „Poarta Sărutului” şi „Coloana fără Sfârşit” şi aprobarea lor de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, sumă ce va fi suportată din capitolul 67.02 „Cultură, recreere şi religie”.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here