3.620 de gorjeni, încadraţi în muncă cu ajutorul AJOFM Gorj

345

Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a prezentat ieri raportul pe primele opt luni ale acestui an, numărul şomerilor încadraţi datorită programelor derulate de instituţie, dar şi ajutorul oferit absolvenţilor promoţia 2014. Cifrele sunt îmbucurătoare deşi odată cu sfârşitul anului, numărul şomerilor va creşte, la fel ca la nivelul întregii ţări.

“La ora actuală, avem o rată a şomajului de 7,50%, mai mică decât la finalul lunii august când era de 7,77%, corespunzătoare unui număr de 10.987 de şomeri, din care 4.870 sunt femei. Din aceştia, 7.331 sunt şomeri neindemnizaţi, iar 3.656 beneficiază de indemnizaţie de şomaj. Eu zic să fim optimişti deşi în fiecare an în această perioadă rata şomajului, va creşte dar e un trend firesc la nivel naţional. Cei mai mulţi sunt cei cu vârsta peste 45 de ani, dar avem acel pachet de avantaje subvenţionând angajarea persoanelor cu vârsta peste 45 de ani, la fel fiind şi pentru absolvenţi”, spune Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.

32 de cursuri pentru 759 de şomeri
Conform conducerii instituţiei, în primele 8 luni ale anului, s-a reuşit încadrarea în munca a 3.620 de persoane, atingându-se un procent de 58,3% din cât s-a programat pentru anul 2014. Prin serviciile de mediere oferite de AJOFM Gorj s-a realizat încadrarea în muncă a 1.409 persoane cu contracte pe perioadă nedeterminată şi alte 1.066 au obţinut contracte de muncă pe perioadă determinată. De asemenea, prin Bursa Generală a locurilor de muncă din luna aprilie au fost încadrate în câmpul muncii 325 de persoane, iar la cea pentru absolvenţi, din 26 septembrie, au fost angajaţi pe loc 62 de gorjeni, iar 251 au fost selectaţi în vederea încadrării.
ajofm ins“Ca urmare a serviciilor de informare şi consiliere oferite de angajaţii noştri, 1.558 de şomeri şi-au găsit locuri de muncă. Prin Planul de formare profesională, de la începutul anului au fost organizate 32 de cursuri de recalificare în meseriile: lucrător în comerţ, fierar betonist, lucrător în cultura plantelor, instalator, operator calculator, lucrător în creşterea animalelor, bucătar, agent de securitate, contabil, ospătar, pădurar, sudor, manager în activitatea de turism, cofetar – patiser, frizerie – coafură – manichiură – pedichiură, cameristă, competenţe de limbă germană, comunicare în limba engleză director centru de informare turistică. La acestea au participat 759 de şomeri şi 16 deţinuţi de la Penitenciarul Târgu-Jiu”, a mai spus Romeo Chiriac.
Directorul instituţiei a precizat că 56 de gorjeni au fost încadraţi prin Programul de stimulare a mobilităţii geografice în altă localitate cu schimbarea domiciliului, iar patru persoane şi-au găsit de lucru la distanţă de peste 50 kilometri de localitatea de domiciliu. Şi 138 de gorjeni cu vârsta peste 45 de ani sau unici susţinători ai familiei au fost încadraţi cu sprijinul AJOFM Gorj, alţi trei prin Măsura de subvenţionare a angajatorilor pentru şomerii care mai au cinci ani până la pensie, iar 56 de absolvenţi au beneficiat de prime de încadrare. Prin serviciul de ocupare profesională european EURES, 377 de şomeri din Gorj au fost consiliaţi, iar 130 au reuşit să desfăşoare o activitate în urma obţinerii unui contract de muncă în străinătate.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here