3.035 de pensionari din judeţ au popriri pe venituri

266
SANYO DIGITAL CAMERA

Nu mai puţin de 3.035 de pensionari din judeţul Gorj au avut luna trecută popriri pe venituri, deoarece aceştia s-au aflat în incapacitate financiară de a-şi achita facturile, ratele la bănci ori impozitele şi taxele. Numărul popririlor este unul crescut şi constant în lunile de iarnă datorită facturilor mai mari la întreţinere.

Persoanele cu popriri pe pensie pot rămâne fără o treime din aceasta dacă au datorii către un singur creditor, iar dacă este vorba despre datorii cu titlu de întreţinere sau alocaţii pentru copii, debitorul poate rămâne doar cu jumătate din pensie, cealaltă fiind reţinută pentru acoperirea restanţei. De altfel, se reţine tot jumătate din pensie, dacă persoana are datorii către mai mulţi creditori.
“Situaţia pentru luna ianuarie 2016 se prezintă astfel: am efectuat un număr de 3.035 de popriri pe veniturile pensionarilor, suma totală a viramentelor fiind de 516.167 de lei. Cu o lună înainte, adică în decembrie 2015, numărul popririlor înfiinţate a fost de 3.045, cuantumul viramentelor fiind de 526.234 de lei”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct în cadrul CJP Gorj. Cele mai frecvente motive pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Gorj, impozite şi taxe locale, amenzi, facturi la întreţinere neplătite de la asociaţiile de proprietari, debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi, actuali pensionari.
Conform art. 728, “pensiile pot fi urmărite până la 1/2 din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii şi până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”. Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here