3.000 de producători de lapte, cu declaraţia la APIA

156

cota de lapte bunaProcesatorii de lapte şi cumpărătorii de la nivelul judeţului nostru au obligaţia ca, până la data de 14 mai 2012 inclusiv, să depună la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj declaraţia anuală privind cantităţile de lapte pe care le-au vândut sau cumpărat pe piaţă, în caz contrar, ei riscând penalizări.

Cota de lapte este cantitatea de lapte pe care un producător o poate livra sau comercializa într-un an de cotă fără a-i fi impusă o taxă de penalitate. Această cotă are două componente, cota de livrări, care este cantitatea de lapte şi produse din lapte pe care un producător o poate livra unui cumpărător într-un an de cotă fără a îi fi impusă o taxă. Cumpărătorul de lapte este cel care cumpără laptele de la fermier, de la producător în vederea procesării, sau procesatorul. Există şi producători care deţin cotă de vânzări directe, care reprezintă cantitatea de lapte şi produse din lapte pe care un producător o poate vinde direct la piaţă, într-un an de cotă. Conducerea APIA Gorj le solicită producătorilor de la nivelul judeţului care au vândut lapte la piaţa liberă să depună declaraţia anuală, ca şi în anii precedenţi, până la data de 14 mai 2012. Producătorii de lapte riscă penalităţi de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Penalităţile pot duce la retragerea autorizaţiei de comercializare pentru anul următor de cotă, an care a început deja, în cazul depăşirii termenului de 14 mai a.c. pentru depunerea declaraţiei de cotă. În cazul în care cumpărătorii nu depun la termen declaraţia anuală cu respectivele cantităţi de lapte achiziţionate, penalizarea se va aplica pe fiecare zi calendaristică de întârziere.

90% s-au prezentat deja

Potrivit Corinei Dorobanţu, directoarea APIA Gorj, la nivelul judeţului nostru există circa 3.000 de producători care trebuie să treacă pragul instituţiei pentru declaraţia anuală. „Un procent de 90% din cei 3.000 de fermieri şi-au completat şi depus deja adeverinţele aferente. Urmează ca noi să le înregistrăm şi să le validăm în baza cotei de lapte”, a precizat directoarea instituţiei. Pentru cei care cumpără lapte, penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru depăşire de 0.01% din cantităţile de lapte care le-au fost livrate de producători, sumă cuprinsă între 100 şi 100.000 de euro. În situaţia cumpărătorilor, în egală măsură, există riscul de a pierde dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă prin retragerea aprobării, precum şi radierea lor din Registrul Cumpărătorilor dacă nici după ce se face notificarea de către Centrul Judeţean APIA, declaraţia nu este încă depusă. Această cotă de lapte este disponibilă din Rezerva Naţională şi poate fi solicitată de producătorii care fac dovada că au depăşit cantitatea de lapte în exploataţie şi că deţin minim două capete de vaci în lactaţie la sfârşitul anului de cotă la data solicitării. Minimul cantităţii de lapte pe care producătorii o pot solicita din Rezerva Naţională este de 1.000 de kilograme, iar maximul este de 1.800.000 de kilograme.

I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here