29 de autovehicule furate de pe meleaguri străine, depistate în Gorj

379

Autovehicul furatÎn perioada ianuarie 2010- mai 2011, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Gorj au depistat 24 de autovehicule şi 5 motociclete, unele dintre acestea făcând obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen. 6 dintre aceste vehicule, au fost depistate de către poliţiştii gorjeni, împreună cu partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen în urma schimbului de date şi informaţii suplimentare prin intermediul Biroului SIRENE.

Cele 29 de vehicule (autoturisme, autoutilitare, motociclete) erau căutate pentru a fi confiscate şi restituite proprietarilor, întrucât erau semnalate ca fiind sustrase de pe teritoriul altor state. Majoritatea autoturismelor furate şi aduse în judeţul Gorj erau din Italia, Franţa, şi din alte ţările din Vestul Europei. Acestea au figurat ca şi furate atât în urma unor controale în trafic făcute de către agenţii gorjeni de la Rutieră, a verificărilor din Târgul Auto din zona Artego din municipiul Târgu-Jiu, sau la Registrul Auto Român. Faţă de anul 2009, numărul maşinilor furate şi aduse în Gorj a crescut considerabil, în urmă cu doi ani înregistrându-se nouă vehicule, faţă de 29 cât au fost furate pe parcursul anului trecut şi primului trimestru al acestui an. de Schimbul de date şi informaţii suplimentare prin Biroul SIRENE se realizează ca urmare a cooperării dintre structurile specializate din cadrul Poliţiei Române (în special structurile de investigaţii criminale şi cele de combatere a criminalităţii organizate) şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen. Totodată, un aport important îl are şi posibilitatea accesării simultane a datelor şi informaţiilor din bazele de date naţionale, din Sistemul Informatic Schengen şi din OIPC.

Măsuri de siguranţă

„Înainte de perfectarea vânzării-cumpărării asiguraţi-vă că datele personale ale vânzătorului înscrise în contract, în cartea de identitate, în fişa şi certificatul de înmatriculare sunt cele reale (confruntaţi aceste acte cu actul de identitate). Pentru a nu risca să cumpăraţi un vehicul furat asiguraţi-vă că datele de identificare ale acestuia sunt cele reale: în acest sens confruntaţi seria caroseriei şi a motorului de pe vehicul cu cele înscrise în cartea de identitate, contractul de vânzare-cumpărare, fişa şi certificatul de înmatriculare”, atenţionează Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Gorj. Totodată, acesta a menţionat că la cumpărarea unei maşini, viitorul proprietar trebuie să se asigure că primeşte ambele chei. Cea mai importantă măsură compensatorie implementată odată cu ridicarea controalelor la frontierele interne ale statelor membre Schengen este operaţionalizarea Sistemului Informatic Schengen. S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen. Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here