28 de licee din Gorj, eligibile pentru proiectul ROSE

620

Aproape 30 de unităţi de învăţământ din Gorj figurează pe lista celor care ar putea fi incluse în proiectul „ROSE“ implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, proiect ce propune acordarea de granturi pentru licee cu rezultate mai puțin performante din sistemul public de învățământ. Criteriile de selecție sunt o combinație a procentului de promovare a examenului de bacalaureat, a ratei de absolvire a liceului și a ratei de abandon în clasele terminale. Perioada de derulare a granturilor acordate liceelor este de maximum 4 ani, iar valoarea acestora este, în medie, de 100.000 euro.

Proiectul, finanțat printr-un împrumut de 200 de milioane euro acordat de Banca Mondială, va fi implementat de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice până în anul 2022. Acesta va sprijini 80% dintre liceele de stat și 85% dintre facultățile din România, pentru a răspunde problemelor care împiedică tranziția elevilor de la învățământul secundar superior la învățământul terțiar, precum și finalizarea primului an de facultate. ROSE oferă sprijin în abordarea atât a factorilor academici, cât și a factorilor personali ce conduc la abandonul școlar al elevilor sau studenților prin activități remediale, tutorat, consiliere, activități extracuriculare, activități de practică, programe de tip școală de vară și centre de învățare. Printre beneficiari se află elevii din liceele de stat cu performanțe scăzute și studenții din primul an de studii, cât și personalul din aceste instituții de învățământ. La nivelul județului Gorj au fost identificate 28 de licee eligibile pentru acest proiect. ”ROSE este parte a Programului național ”Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, ce va fi implementat în perioada 2015 – 2022 și beneficiază de o finanțare de 200 milioane de euro, acordată de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Componenta 1 – ”Investiții sistemice și la isj gorj nivelul liceelor” are ca scop finanțarea intervențiilor legate de oferta educațională la nivel de sistem de învățământ preuniversitar și la nivel de liceu pentru abordarea factorilor educaționali și personali care împiedică tranziția elevilor de la liceu către învățământul terțiar, inclusiv abandonul, refuzul de a se înscrie la examenul de bacalaureat sau obținerea unei medii scăzute la examenul de bacalaureat. În cadrul componentei se vor acorda granturi liceelor din învățământul de stat. Pentru a putea avea acces la schema de granturi, liceele trebuie să îndeplinească cel puțin unul dintre următoarele criterii de eligibilitate: rata medie de promovare a examenului de bacalaureat mai mică sau egală cu 90% sau rata medie de absolvire a claselor terminale de liceu mai mică sau egală cu 95%. Urmare a aplicării acestor criterii a fost elaborată lista liceelor eligibile, aprobată prin nota MENCȘ nr. 334/31.05.2016”, se arată într-o notă publicată pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Liceele eligibile
Cele 28 de licee din județul Gorj eligibile pentru programul ROSE sunt: Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” Rovinari, Colegiul ”Mihai Viteazu” Bumbești-Jiu, Colegiul Auto ”Traian Vuia” Târgu-Jiu, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Târgu-Jiu, Colegiul Național ”Tudor Arghezi” Târgu-Cărbunești, Colegiul Tehnic ”G-ral Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic Mătăsari, Colegiul Tehnic Motru, Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu, Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu, Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu, Liceul Energetic Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani, Liceul Tehnologic ”G-ral C-tin Sandru” Bîlta, Runcu, Liceul Tehnologic Baia de Fier, Liceul Tehnologic Bîlteni, Liceul Tehnologic Bîrsești, Liceul Tehnologic Bustuchin, Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia, Liceul Tehnologic Roșia Jiu, Fărcășești, Liceul Tehnologic Stoina, Liceul Tehnologic Țicleni, Liceul Tehnologic Tismana, Liceul Tehnologic Turceni, Liceul Teologic Târgu-Jiu și Liceul Teoretic Novaci.

Cel puțin 50% din costuri, alocate pentru activități de dezvoltare personală
Potrivit proiectului, granturile pentru licee se vor acorda în două runde, prima demarând în 2016, cu aproximativ 300 licee, reprezentând 25% din totalul celor aproape 1.100 de licee eligibile, iar cea de-a doua în 2017, cu restul de licee eligibile. Unităţile de învăţământ vor propune activități menite să conducă la realizarea obiectivelor menționate. Astfel, cel puțin 50% din costurile alocate vor fi pentru activități de dezvoltare personală și coaching, activități remediale, de consiliere și orientare profesională, de dezvoltarea abilităților socio-emoționale, de educație incluzivă, până la 30% din costuri vor fi alocate pentru activități extracurriculare și de informare, cum ar fi vizite/excursii de documentare, stagii de pregătire, participări la competiții și formarea de rețele interșcolare, iar până la 20% din costuri vor putea fi alocate pentru lucrări civile minore de renovare, amenajare a interioarelor clădirilor școlare, fără impact negativ asupra mediului, și pentru achiziții de bunuri. Guvernul României și Banca Mondială se așteaptă ca până la finalul implementării proiectului ROSE, de rezultatele acestuia să beneficieze 1,6 milioane de elevi din 1.160 de licee identificate ca având „performanțe scăzute” și studenți din 300 de facultăți ce se confruntă cu riscul de abandon în primul an.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here