Incendiile înregistrate în pădurile din România în ultimii cinci ani sunt monitorizate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. În acest an s-au înregistrat peste 300 de incendii de pădure, 28 fiind semnalate în fondul forestier administrat de Direcția Silvică Gorj.
„Avem un sistem de monitorizare a acestor incendii. Toate incendiile care au izbucnit în ultimii cinci ani au fost localizate prin GPS. „Cele mai multe (n.r. – incendii de pădure) sunt cauzate, din păcate, de neglijență. Vorbim de neglijența proprietarilor, a turiștilor, neglijența oamenilor care doresc să meargă în natură, dar care ignoră câteva reguli”, a declarat Gheorghe Mihăilescu, directorul general al RNP – Romsilva. Cât privește incendiile de pădure, oficialul Romsilva a menționat peste 300 astfel de evenimente nedorite.
„Peste 300 de incendii s-au înregistrat în acest an în fondul forestier proprietatea publică a statului administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, silvicultorii implicându-se alături de pompierii militari în stingerea acestora. De la începutul anului s-au înregistrat 318 incendii de pădure, din care 152 în zona de câmpie, 142 în zona de deal, iar 24 la munte. Cele mai multe incendii, câte 39, s-au înregistrat pe raza direcțiilor silvice Caraș-Severin și Mehedinți, alte 28 fiind înregistrate în fondul forestier administrat de Direcția Silvică Gorj, 24 pe raza Direcției Silvice Sibiu și 23 la Direcția Silvică Hunedoara. În total, aceste incendii au afectat 1.537 de hectare, fiind distruși 136.769 de puieți forestieri cu o valoare de 296.858 de lei”, a mai spus Gheorghe Mihăilescu.
Toate aceste suprafețe de fond forestier afectate de incendii vor fi refăcute de silvicultori în perioada următoare.
I.IRINOIU