27 martie, declarată sărbătoare națională

861

Camera Deputaţilor a decis în cursul zilei de marţi ca 27 martie să fie declarată Ziua Unirii Basarabiei cu România şi să devină sărbătoare naţională. Această zi va fi declarată sărbătoare națională, însă aceasta nu este egală cu o sărbătoare legală. Astfel, chiar dacă 27 martie va pica în intervalul luni-vineri al săptămânii, salariații, indiferent că lucrează la stat sau la privat, vor trebui să se prezinte la muncă.

Deputații au decis ca ziua de 27 martie să fie declarată Ziua Unirii Basarabiei cu România şi să devină sărbătoare naţională. „Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 ani de ocupaţie ţaristă, Basarabia a revenit în graniţele ei fireşti, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România.(…) Este obligaţia noastră, a celor care astăzi răspundem în faţa românilor, de a demonstra că preţuim valorile româneşti de veacuri şi pe cei care ni le-au lăsat moştenire. Uitarea eroilor neamului românesc, uitarea istoriei este totuna cu trădarea”, a declarat inițiatorul proiectului, în expunerea de motive.

Zile libere în 2017
Codul Muncii prevede 14 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. Concret, în acest an, zilele nelucrătoare sunt: 1 și 2 ianuarie – duminică și luni; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – marți; 16 și 17 aprilie (prima și a doua zi de Paște) – duminică și luni; 1 mai (Ziua Muncii) – luni; 1 iunie (Ziua Copilului) – joi; 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni; 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți; 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi; 1 decembrie (Ziua Națională a României) – vineri; 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți.

Timp liber și spor la salariu pentru cei care lucrează de sărbători
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Trebuie precizat faptul că, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.