27 de minori au săvârșit fapte penale

423

De la începutul anului, până în prezent, 27 de minori au intrat în atenția specialiștilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, după ce au săvârșit fapte penale. S-a constatat că aceștia se făceau vinovați de furt calificat, distrugere, posesie de arme albe, posesie de substanțe pirotehnice. Potrivit reprezentanților DGASPC Gorj, pentru acești minori a fost instituită măsură de protecţie de supraveghere specializată și plasament în regim de urgență.

La nivelul judeţului nostru nu există servicii de tip rezidenţial specializate pentru copilul care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal, astfel încât minorii care încalcă legea rămân de cele mai multe ori în sânul familiei, unde sunt supravegheaţi. Pe parcursul anului trecut au fost semnalate 23 de astfel de cazuri, iar în acest an, de la 1 ianuarie, până în prezent, numărul minorilor infractori a ajuns la 27.
Faptele săvârșite de aceștia sunt: furt calificat, distrugere, posesie de arme albe, posesie de substanțe pirotehnice. Potrivit reprezentanților DGASPC Gorj, pentru acești minori a fost instituită măsură de protecţie de supraveghere specializată și plasament în regim de urgență.

În grija părinților, dar sub atentă monitorizare specializată
Conform articolului 67 din Legea 272/2004, măsura de supraveghere specializată se dispune în condiţiile prezentei legi faţă de copilul care a săvârşit o faptă penală şi care nu răspunde penal. În cazul în care există acordul părinţilor sau al reprezentantului legal, măsura supravegherii specializate se dispune de către Comisia pentru protecţia copilului, iar în lipsa acestui acord, de către instanţa judecătorească.
Chiar dacă rămân în continuare în grija părinţilor, copiii sunt atent monitorizaţi, iar părinţii trebuie să se asigure că se respectă anumite cerinţe impuse de autorităţi.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here