250 de pietoni, amendaţi pentru traversare neregulamentară

206

Nu doar şoferii se aleg cu amenzi usturătoare din partea poliţiştilor rutieri. 250 de pietoni au fost sancţionaţi contravenţional de oamenii legii după ce au fost prinşi traversând neregulamentar. Valoarea totală a amenzilor aplicate depăşeşte suma de 30.000 de lei.

În perioada 14-27 octombrie 2013, la nivel naţional se desfăşoară o acţiune pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor rutiere în care sunt implicaţi pietoni. La nivelul judeţului Gorj, acţiunea poliţiştilor s-a soldat cu amenzi în valoare totală de 30.000 lei pentru 250 de pietoni, şi asta numai în prima săptămână. De asemenea, 30 de conducători auto au rămas fără permis deoarece nu au acordat prioritate de trecere pietonilor. „Poliţişti rutieri gorjeni au sancţionat 250 de pietoni care au traversat neregulamentar, fiind, de asemenea, sancţionaţi 30 de conducători auto care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor. Acestora din urmă le-a fost aplicată, pe lângă sancţiunea principală a amenzii contravenţionale, şi măsura complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 30 de zile. Valoarea sancţiunilor aplicate în prima săptămână depăşeşte suma de 30.000 lei”, a declarat Romina Dochian, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Poliţiştii rutieri din cadrul I.P.J. Gorj vor continua acţiunile în trafic pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Recomandări pentru pietoni
Pentru a preveni implicarea pietonilor în evenimente nedorite, poliţiştii rutieri le reamintesc acestora că traversarea drumurilor publice trebuie efectuată doar prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii. Totodată, traversarea drumurilor trebuie precedată de o asigurare temeinică, pentru angajarea în traversare în condiţii de siguranţă, numai atunci când în imediata apropiere nu circulă vehicule. Asigurarea prealabilă este obligatorie chiar şi la trecerile pentru pietoni prevăzute cu marcaj şi indicatoare, întrucât prioritatea de trecere a pietonilor faţă de vehicule în această situaţie este relativă, în sensul că devine valabilă doar după angajarea în condiţii de siguranţă în traversare. De asemenea, poliţiştii le reamintesc pietonilor că este deosebit de periculos ca traversarea să fie efectuată prin faţa sau spatele vehiculelor staţionate, ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii, şi că traversarea drumului trebuie efectuată în pas normal, nicidecum în fugă, dar nici cu întârzieri nejustificate.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here