25 de târgujieni şi-au cumpărat locuinţele ANL! Alţi 65 de chiriaşi, în aşteptare

731

La Primăria Municipiului Târgu-Jiu sunt înregistrate în prezent un număr de 65 de cereri pentru cumpărarea locuinţelor de tip ANL, fie că vorbim despre garsoniere ori apartamente cu două camere.

Cererile primite până în prezent la Primăria Târgu-Jiu vizează locuinţe ANL din mai multe zone ale oraşului, atât în blocuri mai vechi, cât şi din imobile recent construite. Conform lui Alexandru Zaharia, directorul Edilitara Public SA, societate ce se află în subordinea Consiliului Local Târgu-Jiu, preţul pentru o garsonieră sau un apartament ANL este de circa 400 euro pe metru pătrat, păstrându-se aceeaşi valoare ca şi anul trecut.
“La nivel de municipiu, avem 15 blocuri cu 435 de locuinţe de tip ANL, garsoniere şi apartamente. Din acestea, avem 175 de locuinţe ce pot fi vândute, deoarece blocurile unde sunt acestea au fost cadastrate şi înscrise în evidenţa Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Gorj. Până acum, s-au vândut 25 de locuinţe: 13 locuinţe în blocul 3 A de pe Bulevardul Ecaterina Teodoroiu, două locuinţe în blocul 9 A de pe strada Hidrocentralei, o altă locuinţă în blocul 9 B de pe aceeaşi stradă; pe strada Plopilor în blocul 18 A s-a vândut o locuinţă; în blocul 20 A tot de pe Plopilor avem cinci locuinţe vândute, iar în blocul 22 A de pe aceeaşi stradă s-au vândut trei locuinţe. Restul de locuinţe până la 435 urmează să fie cadastrate pentru a putea fi vândute. La ora actuală, avem 65 de cereri în aşteptare din partea chiriaşilor care îşi doresc cumpărarea garsonierelor sau a apartamentelor pentru care plătesc chirie lunar. Precizez că pentru cumpărare, este nevoie ca blocul să fie cadastrat şi trecut în evidenţele OCPI”, a declarat Alexandru Zaharia.

Chirii diminuate pentru târgujienii cu venituri mici
Chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuinţe ANL au fost diminuate şi calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie. Noua legislaţie a intrat în vigoare în urmă cu aproximativ trei luni. Modificările au fost aduse pentru a asigura protecţia socială a persoanelor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei, astfel: maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară; maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depăşeşte 100% salariul minim brut pe ţară garantat în plată; maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depăşeşte 100% din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 de lei. Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiază de locuinţe ANL are loc în condiţiile în care: cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii se diminuează de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcţiei la maximum 0,8% din valoarea de înlocuire a construcţiei; coeficientul specific rangului localităţii se extinde între 0,6, specific satelor, şi 1, pentru Bucureşti; coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriaşii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.
Pentru anul 2017, odată cu publicarea, în Monitorul Oficial al României, a Normelor metodologice actualizate, autorităţile administraţiei publice locale care administrează locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, trebuie să actualizeze chiria în condiţiile legii şi ale prevederilor contractuale şi să comunice ANL, o situaţie detaliată cu privire la cuantumul chiriilor defalcate pe tipuri de apartamente şi vârsta chiriaşilor, precum şi data scadentă a plăţii chiriei pentru fiecare chiriaş. Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii este principalul program implementat de ANL şi se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe construite prin ANL şi destinate închirierii, persoane care nu îşi permit să cumpere sau să închirieze o locuinţă de pe piaţa liberă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here