25 de copii din Gorj, ajutaţi să meargă la şcoală de Asociaţia Vasiliada şi CEZ România

327

Asociaţia Vasiliada, filiala Târgu-Jiu, cu sprijinul CEZ România, a derulat în perioada octombrie – decembrie proiectul social “A învăţa pentru a schimba viitorul”, prin intermediul căruia 25 de copii din judeţul Gorj au fost sprijiniţi financiar pentru a putea să continue să frecventeze cursurile şcolare.

Un studiu realizat în 2008 de către Asociaţia Vasiliada a arătat că peste 93% dintre copiii proveniţi din familiile cu risc de marginalizare socială întâmpină dificultăţi în procesul de adaptare socială. Din 2008 şi până în prezent, situaţia s-a mai ameliorat dar problema abandonului şcolar şi a analfabetismului în România rămâne una de actualitate.

vasiliada (2)Scopul proiectului „A învăţa pentru a schimba viitorul” a fost tocmai prevenirea abandonului şcolar în rândul copiilor ce provin din medii sociale defavorizate. „Cea mai frecventă cauză a abandonului şcolar o reprezintă resursele financiare limitate. Sub egida „A învăţa pentru a schimba viitorul”, Grupul CEZ în România, în colaborare cu Asociaţia Vasiliada, luptă împotriva abandonului şcolar în rândul copiilor care provin din familii cu posibilităţi financiare reduse. Finalitatea proiectului constă în asigurarea resurselor necesare pentru încurajarea şi stimularea frecventării cursurilor şcolare”, a declarat Cristina Demetei, purtătorul de cuvânt al CEZ România. Concret, graţie acestui proiect, 25 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, doi din Târgu-Jiu, şase din Peşteana-Jiu, şapte din Bălăneşti şi 10 din Alimpeşti, au primit rechizite, îmbrăcăminte şi încălţăminte. vasiliada„Am încercat să încurajăm şi să stimulăm frecventarea cursurilor şcolare prin achiziţionarea de rechizite, îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar şi implicarea activă a cadrelor didactice în procesul de prevenire a abandonului şcolar. (…) Proiectul nu se va încheia aici. (…) Ne dorim să monitorizăm cel puţin până la sfârşitul anului şcolar aceste cazuri, dacă nu mai mult. O să ţinem legătura cu profesorii, o să mai facem vizite la şcolile respective, să vedem dacă a fost benefic acest sprijin material. De fapt, rezultatul final îl vedem în iunie, dacă au abandonat sau nu şcoala sau dacă le-au crescut sau nu notele”, a precizat părintele Ciprian Sîrbu, directorul Filialei Târgu-Jiu a Asociaţiei Vasiliada. Şi cum Crăciunul se apropie, o parte dintre cei 25 de beneficiari ai proiectului au fost invitaţi joi la sediul Asociaţiei Vasiliada, unde s-au întâlnit cu Moş Crăciun.
În schimbul unei colinde, acesta le-a dăruit micuţilor plăsuţe cu daruri, în care au găsit brăduţi, decoraţii de pom, dar şi dulciuri.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here