Într-un singur trimestru, 60 de gorjeni au fost diagnosticați cu TBC, timp în care 36 de pacienți care aveau tuberculoză au ieșit din evidențele medicilor. Astfel, la sfârșitul trimestrului trei al anului trecut, 241 de persoane din județul nostru au rămas în evidențele medicale ca fiind diagnosticați cu TBC.
DSP Gorj derulează Programul de supraveghere și control al tuberculozei, asigurând, împreună cu coordonatorul tehnic judeţean, repartiţia fondurilor alocate programului, pentru preluare și centralizare date privind bolnavii de tuberculoză înregistrați în județ. În trimestrul trei al anului trecut, 60 de gorjeni au fost diagnosticați cu TBC, timp în care 36 de pacienți care aveau tuberculoză au ieșit din evidențele medicilor. Astfel, la sfârșitul trimestrului trei al anului trecut, 241 de persoane cu TBC din județul nostru au rămas în evidențele medicale.
Diagnosticarea precoce, esențială în tratarea tuberculozei
În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate. Este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni.
Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog.
Medicii spun că, tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.
Minodora Sucea