24 februarie 2023 – Un an de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Plan de pace al Chinei

862
Ukrainian soldiers fire a Pion artillery system at Russian positions near Bakhmut, Donetsk region, Ukraine, Friday, Dec. 16, 2022.,Image: 745056877, License: Rights-managed, Restrictions: This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required., Model Release: no, Credit line: Libkos / AP / Profimedia

La un an de la începutul războiului din Ucraina, China a publicat în această dimineaţă un plan de pace, care conţine 12 puncte, de la oprirea extinderii NATO, până la ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei.Prevederile din planul de pace al Chinei au fost prezentate la Antena 3 CNN.

Primul punct precizează că suveranitatea tuturor ţărilor trebuie respectată. Toate ţările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, sunt membre egale ale comunităţii internaţionale.

Apoi, trebuie abandonată actuala mentalitate de Război Rece. Securitatea unei ţări nu trebuie urmărită în detrimentul altora, iar securitatea unei regiuni nu trebuie realizată prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare – o referire cel mai probabil la planul de extindere al NATO. Toate părţile ar trebui să contribuie la formarea unei arhitecturi de securitate europene echilibrate, eficiente şi durabile şi să lucreze împreună pentru pace şi stabilitate pe continentul eurasiatic.

Pentru a pune capăt războiului, sunt necesare, totodată, încetarea ostilităţilor şi reluarea negocierilor de pace.

Toate părţile ar trebui să sprijine şi Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai repede posibil, pentru a detensiona treptat situaţia şi pentru a ajunge, în final, la o încetare a focului.

China mai recomandă în planul său de pace protejarea civililor şi a prizonierilor de război, dar şi menţinerea în siguranţă a centralelor nucleare. Afirmă cu tărie că nu trebuie folosite armele nucleare şi că nu trebuie purtate războaie nucleare.

Beijingul spune că este necesară şi facilitarea exporturilor de cereale, iar sancţiunile unilaterale trebuie oprite, deoarece, în viziunea Chinei, creează doar probleme. Este important şi menţinerea stabilităţii lanţurilor industriale şi de aprovizionare, precum şi promovarea reconstrucţiei post-conflict, se arată în planul de pace al Chinei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.