24 de târgujieni au ales să divorţeze la Primărie

200

divortOfiţerii Stării Civile din Târgu-Jiu au primit spre îndeplinire deja de la începutul anului şi până în prezent un număr de 12 cereri de divorţ care sunt tranşate la Primărie şi nu prin instanţă şi asta în urma modificărilor Legii 202. Aceasta permite ca, din data de 27 decembrie 2010, Serviciile de Evidenţă a Populaţiei prin Starea Civilă, să poată interveni în desfacerea căsătoriilor.

Divorţurile cuplurilor târgujiene fără copii în întreţinere, pe cale administrativă, se pot face de mai bine de un an şi la Primăria Municipiului Târgu-Jiu. Pentru desfacerea căsătoriilor la ofiţerul Stării Civile, ambii soţi trebuie să fie prezenţi, să completeze o declaraţie şi o cerere şi să nu aibă copii minori în întreţinere. Conform reprezentanţilor Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţa Populaţiei (DPCLEP) Târgu-Jiu, procedura este una foarte simplă. Cei doi soţi trebuie să se prezinte la Starea Civilă şi să completeze o cerere în care să se precizeze că nu au copii şi că niciunul dintre parteneri nu este pus sub interdicţie. Tot în respectiva cerere se va trece şi domiciliul comun, precum şi numele cu care partenerii vor rămâne în urma divorţului, care se va încheia în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de desfacere a căsătoriei. Termenul se poate prelungi cu alte 30 de zile, dar cazurile se pot şi clasa dacă partenerii nu se mai prezintă în faţa ofiţerului de Stare Civilă, fiind apoi îndrumaţi către instanţa de judecată. După ultima declaraţie completată de cei doi în timpul procesului de divorţ, hotărârea, respectiv certificatul de divorţ se eliberează în termen de 15 zile, în trei exemplare. Dintre acestea, două vor ajunge la parteneri şi unul va rămâne la Primăria Târgu-Jiu.

9 cereri soluţionate

Potrivit Ramonei Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Târgu-Jiu, de la începutul acestui an şi până în prezent, la biroul de ramona evulescu facuta de mineStare Civilă au fost primite 12 cereri de divorţ pe cale administrativă. Dintre acestea 9 au fost deja soluţionate, restul fiind în curs de soluţionare. Numai în anul 2010, potrivit evidenţelor DPCLEP Târgu-Jiu, la nivelul municipiului s-au înregistrat un număr de 150 de comunicări privind divorţul, cu circa 17 mai multe faţă de anul 2009. Totodată, potrivit reprezentanţilor autorităţii locale, numărul cererilor depuse pentru încheierea de căsătorii este aproape constant de la un an la altul. Târgujienii care vor să-şi pună pirostriile în timpul săptămânii în orarul de lucru al Primăriei Târgu-Jiu nu trebuie să achite niciun fel de taxe, însă cei care vor să facă asta în week-end până la orele 14:00 vor plăti 100 de lei taxa de căsătorie, 30 de lei cea foto şi tot atât pentru cea video. De asemenea, taxa de căsătorie se dublează, ajungând la valoarea de 200 de lei, dacă soţii solicită oficializarea după orele 14:00 în zilele sfârşitului de săptămână. Totodată, cei care vor să-şi lege destinele în Parcul Central trebuie să scoată din buzunar suma de 400 de lei, indiferent de ziua aleasă, fie că este week-end sau lucrătoare.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here