233 de gorjeni înţepaţi de căpuşe

525

De la începutul acestui an până în prezent, peste 230 de persoane din judeţul nostru s-au prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă după ce au fost înţepate de căpuşe. Dintre acestea, 114 au ajuns la Unitatea de Primiri – Urgenţe. Medicii atrag atenţia gorjenilor asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste insecte şi îi sfătuiesc pe cei care ajung să fie înţepaţi de acestea să ceară sprijinul cadrelor medicale.

Nu mai puţin de 233 de persoane din judeţul nostru au fost înţepate de căpuşe în acest an. Din fericire, nimeni nu a prezentat simptome de Boală Lyme. „De la începutul acestui an şi până în data de 2 iulie am avut 233 de persoane înţepate de căpuşe. 114 dintre ele s-au prezentat la UPU şi 119 la spitalul de la Pasarelă”, confirmă Mariana Gridan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Pentru a evita să devenim victime ale căpuşelor, specialiştii în Sănătate Publică ne recomandă ca atunci când ieşim în parc sau în spaţii deschise să purtăm haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea uşoară a căpuşelor. „Este recomandată purtarea pantalonilor lungi, a tricourilor, bluzelor sau cămăşilor cu mâneci lungi. Este indicat ca încălţămintea să nu fie prevăzută cu decupaje”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. În cazul în care s-a fixat pe corp o căpuşă, pentru îndepărtarea acesteia este recomandat ca persoana în cauză să se prezentăm la un cabinet medical.

Cum se scot căpuşele?
Cei care au nefericita ocazie de a fi înţepaţi de căpuşe trebuie să ştie că acestea se scot prin tracţiune, cu o pensetă. „Căpuşele se scot cât mai rapid, fără întârziere, evitând strivirea acestora. Se scot prin tracţiune uşoară şi continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părţi ale aparatului bucal al căpuşei în piele. Ulterior, zona afectată trebuie spălată cu apă şi săpun imediat după extragerea căpuşei, după care zona se dezinfectează cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica şi un unguent cu antibiotic cu spectru larg”, explică purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Specialiştii atrag atenţia cetăţenilor că, în cazul apariţiei unei pete sau induraţii de culoare roşie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzaţie de ceafă şi gât înţepenit, dureri la nivelul articulaţiilor este obligatorie prezentarea imediată la medic.

Căpuşa poate ucide!
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj atrag atenţia populaţiei asupra urmărilor grave pe care le poate avea muşcătura de căpuşă. „Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător. Este o boală care necesită tratament îndelungat, nefiind obligatorie internarea. Boala Lyme cum este denumită boala dată de muşcătura de căpuşă evoluează în mai multe stadii, stadiul iniţial este cu eritem local şi după aceea este migrator. Pot să apară complicaţii în timp, iar dacă nu se tratează poate duce chiar la decesul persoanei respective”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj. Specialiştii recomandă persoanelor care stau un timp îndelungat în zone cu iarbă înaltă să poarte pantaloni lungi, şosete şi bluze cu mâneca lungă. În cazul în care au fost muşcaţi de căpuşă, ar fi bine să se prezinte la medic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here