23 milioane de lei, cheltuite pe indemnizaţii de creştere a copilului

123

crestere bebeAgenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj a efectuat în primele zece luni ale anului în curs plăţi în valoare de 23.435.150 de lei, sume ce au constat în indemnizaţii pentru creşterea şi îngrijirea copilului şi stimulente de inserţie.

Astfel, de la începutul anului şi până la debutul lunii noiembrie, beneficiarii cărora le-au fost aplicabile prevederile O.U.G. nr. 148/2005, au fost în număr de 2.700 care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului în sumă de 20.796.341 lei, şi 291 au avut parte de stimulente în valoare de 292.527 lei. De asemenea, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, au existat 359 de beneficiari de indemnizaţii de 2.126.898 lei, şi alţi 47 de beneficiari şi-au primit stimulentul de inserţie, valoarea totală a acestor plăţi ridicându-se la 219.384 lei.

523 de tătici

„Din numărul total de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea şi îngrijirea copilului, avem un număr de 523 de tătici, dintre care 400 se încadrează pe OUG NR. 148/2005 şi 123 sunt beneficiari în baza prevederilor OUG 11/2010”, a declarat Monica Podaru, director al AJPS Gorj. Noua lege privind concediul de creştere a copilului şi indemnizaţia de maternitate a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011. Mămicile pot opta pentru concediu de creştere a copilului până la un an sau până la doi ani. În primul caz, indemnizaţia lunară este cuantumul de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3.400 de lei. Dacă revin la serviciu mai devreme, beneficiarii primesc un stimulent de 500 de lei lunar până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului. Dacă gorjencele optează pentru concediul de creştere a copilului până la doi ani, ele primesc o indemnizaţie de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi cuantumul nu poate fi mai mic de 600 de lei şi nici mai mare de 1.200 de lei. Beneficiarii cărora le sunt aplicabile prevederile O.U.G. nr. 148/2005, pot beneficia de un stimulent în cuantum lunar de 100 de lei, dacă părintele se întoarce la activitatea profesională până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani.

Măsuri suplimentare

Conform conducerii AJPS Gorj, faţă de anii precedenţi, începând cu intrarea în vigoare a acestor acte normative, au fost reglementate şi măsuri suplimentare aplicabile oricărei situaţii. Astfel se suplimentează cuantumul indemnizaţiei cu suma de 600 de lei începând cu cel de-al doilea copil pentru sarcinile multiple, dar şi pentru naşterile survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, se plătesc în toată această perioadă a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, perioadele de concediu se constituie ca şi perioade asimilate în sistemul asigurărilor de sănătate, în sistemul asigurărilor sociale şi al asigurărilor pentru şomaj; „Au fost introduse noi dispoziţii astfel încât în cazul salariatei/salariatului care se află în concediu pentru creşterea copilului sau în cazul celor care se află în plata stimulentului de inserţie, se interzice angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu, inclusiv timp de şase luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate. Totodată, concediul fără plată acordat după primele trei naşteri, respectiv după primii trei copii, a fost prelungit de la trei luni la patru luni”, au precizat reprezentanţii AJPS Gorj.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here