23 de cereri pentru decontarea motorinei din agricultură

125

Apia motorinaAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj anunţă beneficiarii, pentru care a fost emis acordul prealabil pentru anul 2012, că trebuie să depună până la data de 30 aprilie, la Centrul Judeţean APIA cererea trimestrială de plată pentru motorina achiziţionată şi utilizată în trimestrul I din anul 2012.

 

Cererea trimestrială de rambursare a ajutorului de stat nu poate depăşi 40% din cantitatea totală stabilită conform acordului prealabil de finanţare prin rambursare. Cererea trebuie însoţită de o serie de documente care dovedesc cantitatea de motorină achiziţionată şi folosită, dar şi liste cu suprafeţele şi structura culturilor, respectiv cu efectivele de animale şi păsări pentru care se solicită ajutor. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă, stabilită la 21 de euro la 1.000 litri, doar în cazul motorinei folosite la efectuarea lucrărilor mecanizate din agricultură, în sectoarele vegetal, zootehnic şi de îmbunătăţiri funciare. Acest ajutor financiar de stat se acordă producătorilor agricoli din judeţul nostru care sunt înscrişi în evidenţele APIA cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul Agricol, Registrul plantaţiilor viticole, sau alte evidenţe funciare, sunt înregistraţi în Registrul Naţional al Exploataţiilor cu efectivele de animale, precum şi la Registrul Comerţului.

23 de cereri din 56

Agricultorii gorjeni care au vrut să beneficieze de acciza redusă pentru motorina utilizată în agricultură în anul 2012 şi-au depus dosarele până în ultima zi a anului precedent la sediul din Târgu-Jiu al APIA Gorj. La baza dosarului s-a aflat cererea de acord prealabil pentru finanţarea prin rambursare. “Până la sfârşitul acestei luni, îi aşteptăm pe cei 56 de fermieri care şi-au depus cererile de acord prealabil pentru acest an. Până acum, din cele 56 de cereri pe care ar trebui să le primim nu am primit decât 23”, a declarat Corina Dorobanţu, directoarea APIA Gorj. După obţinerea acordului prealabil, emis de către APIA Gorj în limita plafonului prevăzut de HG 408/2010, beneficiarii, respectiv agricultorii gorjeni trebuie să depună la sediul instituţiei o cerere pentru determinarea trimestrială a cantităţii de motorină pentru care se aplică ajutorul de stat sub formă de rambursare, pentru toate cele trei trimestre ale anului 2012. Cererea se va depune până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea şi va fi însoţită de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi documentele prevăzute de Ordinul 126/2010.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here