23 August fără “tovarăşi” – Şeful PCR Gorj deplânge binefacerile epocii comuniste

279

23august-3_b,,După 20 de ani, renaşte Partidul Comunist Român”, aceasta este părerea lui Gheorghe Dudău, preşedintele organizaţiei PCR a judeţului Gorj. Deşi este foarte optimist la adresa viitorului PCR, Dudău dar nici ceilalţi ,,tovarăşi” din Gorj nu au sărbătorit deloc 23 august, zi de maximă importanţă pentru vechii comuniştii.

Chiar dacă Ziua de 23 August, ca zi naţională a poporului român, a fost impusă de ocupantul sovietic de la răsărit – URSS, ea a fost sărbătorită cu mult fast până la 23 August 1989. În Bucureşti, şi cândva şi în capitalele de judeţ, se organizau manifestări omagiale ori simpozioane dedicate unei zile în care prin 1944 România întorsese armele. Armata română se alăturase alianţei antihitleriste şi atât. Sigur, ca data istorică ea va rămâne, dar fără semnificaţia cu care eram obligaţi s-o sărbătorim.

Ne aducem aminte cum se sărbătorea cu de-a sila, iar timp de două săptămâni tineri şi oameni ai muncii se pregăteau de defilarea în faţa secretarului general al partidului, Nicolae Ceauşescu, care confiscase manifestarea pentru cultul personalităţii sale exacerbate.L-am abordat pe Gheorghe Dudău, preşedintele organizaţiei PCR Gorj, despre cum au sărbătorit sau nu comuniştii gorjeni ziua de ieri. Domnul Gheorghe Dudău ne-a declarat: „La nivelul judeţului Gorj, n-am făcut nimic deosebit. Doar la Bucureşti, la sediul central, s-a organizat un simpozion cu participarea preşedintelui Partidului Comunist Român, Constantin Rotaru, a celorlalţi tovarăşi din conducerea partidului, a unor istorici şi oameni de cultură membrii sau nemembrii ai PCR dar simpatizanţi. Oamenii din ţară sunt dezamăgiţi de situaţia economică şi socială. Simţămintele noastre sunt îndreptăţite să fim nemulţumiţi faţă de cum o duceau toţi oamenii înainte de 1989 şi, comparativ, cum trăiesc astăzi. În plus, de 23 august aveau liber şi se distrau şi ei. Ieşeau oamenii cu familiile şi copiii la iarbă verde. Acum, ziua de 23 august a intrat în anonimat. Oamenii regretă acele vremuri când toţi aveau din ce să trăiască. Au fost şi părţi negative, nu contest. Cei necăjiţi se îndreaptă spre Partidul Comunist Român. Suntem, pregătiţi să-i primim şi aşteptăm data de 6 septembrie, când se va transforma oficial PAS – Partidul Alianţa Socialistă – în PCR. Şi nu văd de ce judecătorii nu vor da aviz favorabil creării PCR. Partidul comunist nu trebuie catalogat drept partid extremist. Nu vedeţi că cuplul Băsescu-Boc şi când moare omul şi când e la muncă râd la fel. Parcă râd la fel. Eu, unul, sunt optimist. În anul 2012, PCR va intra în Parlament. Pentru că Partidul Comunist Român ne-a scos din opinci şi ne băgat în pantofi. Actualul regim Băsescu-Boc reuşesc operaţiunea inversă. Să ne scoată din pantofi şi să ajungem iar la opinci. Şi nu mă gândesc la mine care am o pensie, de bine de rău. Dar ce vor face copiii şi nepoţii noştri?” Am consemnat cu respect opiniile domnului Gh. Dudău. În fond, ce-i rău în a gândi ca domnia sa? Şi la germani există apelativul „genosse”, care înseamnă şi tovarăş.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here