22 de intervenţii pe zi, în 2019, pentru pompieri! ISU Gorj: ,,Este anul cu cele mai multe intervenții până în acest moment”

1104

Angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj au intervenit, în anul 2019, pentru gestionarea unui număr de 7.993 de situaţii de urgenţă, ceea ce reprezintă că au fost chemați de aproximativ 22 de ori pe zi, mai mult cu peste 19 % decât în 2018 când subunităţile ISU au intervenit la 6674 situaţii de urgenţă.Potrivit bilanțului prezentat de reprezentanții instituției, în ultimii nouă ani, cele șapte subunităţi de intervenţie au participat la 36.507 misiuni, numărul acestora fiind, în anul 2019, de aproximativ 10 ori mai multe, față de anul 2011. Dintre acestea, 4830 au fost intervenții SMURD, cu aproape o mie mai multe ca în 2018.
,,Este anul cu cele mai multe intervenții până în acest moment. În anul 2019, subunitățile de intervenție ale inspectoratului au intervenit la 290 incendii, dintre acestea 205 incendii manifestându-se la construcţii de locuinţe individuale”, potrivit reprezentanților ISU Gorj. În 2018 au fost 209 incendii. ,,Cu toate că fiecare situație de urgență din cele 7933 la care am intervenit are specificul ei, existând potențiale riscuri indiferent de amploarea acesteia sau de tipul de risc manifestat, pe parcursul anului 2019, prin complexitatea gestionării lor, se disting patru intervenții din multitudinea de misiuni pe care le-am desfășurat. Intervenția pentru gestionarea unei situații de urgență, generată de un accident rutier produs în urma coliziunii unui autovehicul cu indicatorul de delimitare a județului Gorj, amplasat la granița cu județul Vâlcea, din data de 12 ianuarie 2019. În urma evenimentului rutier, șase persoane, patru adulți și doi copii, au necesitat îngrijiri medicale. În vederea realizării unei intervenții eficiente a fost declanșat, cu acordul domnului prefect, Planul Roșu de Intervenție. La fața locului s-au deplasat o autospecială de lucru cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare grea, o autospecială pentru transport personal și victime multiple, o ambulanță SMURD, o ambulanță tip C din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, o ambulanță tip B din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Vâlcea precum și echipaje din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Gorj”, au mai precizat reprezentanții ISU Gorj. O altă intervenție complexă, susțin reprezentanții instituției, a fost la incendiul din data de 13 martie 2019, la Sucursala Electrocentrale Rovinari. ,,Incendiul s-a manifestat la corpul benzi centrale între cotele 32-45 la benzile transportoare de cărbune și praful de cărbune. La fața locului s-au deplasat grupa operativă din cadrul ISU Gorj, trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autoplatformă de intervenție și lucru la înălțime, două autospeciale de primă intervenție și comandă, precum și o autospecială aparținând Serviciului Privat pentru Situații de Urgență al SE Rovinari. Intervenția s-a desfășurat în condiții extrem de dificile, pe timp de noapte, cu expunere la temperaturi foarte ridicate, fum dens și gaze toxice. Prin intervenția promptă a forțelor care au participat la intervenție s-a reușit evitarea producerii unor pagube materiale importante prin limitarea extinderii incendiului. Din fericire, în urma producerii incendiului nu au fost victime”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
Un alt caz a fost pe 18 aprilie, anul trecut, când dispeceratul ISU Gorj a fost anunțat că șase persoane din echipa care lucra pentru construirea unui pod situat pe raza comunei Stoina au fost accidentate, după ce o grindă de beton din componența podului a căzut din locul în care a fost amplasată, aceasta lovind persoanele respective. Și atunci a fost declanșat Planul Roșu de Intervenție. În urma evaluării situației s-a constatat faptul că au fost patru victime, trei dintre acestea fiind transportate la spitalele din județ pentru îngrijiri medicale, iar cea de-a patra a fost transportată cu elicopterul SMURD la Craiova. Pe 2 iunie 2019, un auto-turism în care se aflau patru persoane a intrat într-un cap de pod ce traversează râul Gilort, în orașul Novaci. În urma accidentului, mașina a căzut de la o înălțime de aproximativ cinci metri, răsturnându-se pe plafon. ,,Echipajele ISU Gorj au intervenit pentru descarcerarea, extragerea și predarea victimelor la echipajele SMURD și SJA aflate la locul intervenției. După evaluarea acestora, s-a constatat faptul că trei dintre acestea erau decedate, iar cea de-a patra prezenta semne vitale, fiind preluată de o ambulanță aparținând Serviciului Județean de Ambulanță și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe. Pe lângă misiunile pe care le-am îndeplinit pe teritoriul județului Gorj, la ordinul Inspectoratului General, forțe și mijloace de intervenție din cadrul inspectoratului nostru au fost dislocate pentru a interveni în sprijinul altor județe afectate de manifestarea a diferite tipuri de risc”, a mai declarat Florin Chisim. Pe 28 octombrie 2019, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Gorj a intervenit cu un ofițer și 16 subofițeri, în sprijinul colegilor de la ISU Caraș Severin pentru stingerea unui incendiu de litieră în zona comunelor Cornereva și Teregova. A doua zi, operațiunile de intervenție au continuat, la acestea participând un ofițer și 15 subofițeri.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.