217 gorjeni au accesat Programul Casa Verde

166

panouri solareCetăţenii gorjeni care vor să apeleze la înlocuirea sistemelor de încălzire clasice cu unele ce folosesc energia regenerabilă au primit undă verde pentru cea de-a doua sesiune a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.

Programul „Casa Verde” care se adresează persoanelor fizice a început de două săptămâni.

Judeţul Gorj a beneficiat de o finanţare în valoare de 1.786.396 de lei prin programul de instalare a sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, „Casa Verde”. Acesta a devenit funcţional din prima zi a acestei luni, finanţarea urmând a se asigura de la Administraţia Fondul de Mediu (AFM). Instituţia intermediară între cetăţenii gorjeni doritori a se înscrie pentru acest program şi Administraţia Fondului de Mediu este Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj.

Dosare de peste un milion de lei

„Este pentru al doilea an când programul se adresează persoanelor fizice, iar acestea sunt aşteptate la sediul nostru cu actele necesare aplicării pe acest program, băgate într-un dosar nesigilat. Angajaţii APM vor verifica actele, apoi vor sigila plicul şi îl vor trimite la Centru. Programul de primire al dosarelor este de luni până joi, între orele 10:00 – 14:00”, a declarat Cristina Merfu, purtător de cuvânt în cadrul APM Gorj.Potrivit Cristinei Merfu, în două săptămâni, de când s-a dat startul ediţiei din acest an a programului, la sediul APM Gorj s-au prezentat nu mai puţin de 217 gorjeni care au dorit să acceseze Programul Casa Verde: „Valoarea celor 217 dosare deja depuse spre aprobare şi finanţare este de 1.304.000 de lei. Un singur dosar a fost pentru pompe de căldură, iar restul pentru panouri solare, aceasta fiind măsura preferată a gorjenilor”.Gorjenii pot aplica pentru trei tipuri de măsuri de finanţare şi tot atâtea sisteme de încălzire. Astfel, se vor primi 6.000 de lei pentru panourile solare, 8.000 de lei pentru pompele de căldură şi până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. La alocarea sumelor nerambursabile, se va lua în considerare şi dacă în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului, persoana fizică în cauză nu a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi nu efectuează activităţi cu efect negativ asupra mediului.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here