2013 – Anul ultim al scorpionului Băsescu?!

553

Omul sau „animalul politic” Traian Băsescu face ce face şi se agaţă de orice şansă/şiretlic posibilă/posibil. Aparent, semnarea Pactului instituţional, la propunerea sa, dintre Preşedinte şi Prim ministru ne-a adus o oarecare linişte şi o altă apreciere din partea cancelariilor europene.

Numai că în vreme ce premierul Victor Ponta a respectat, atâta cât a putut, înţelegerea, fostul preşedinte suspendat, Traian Băsescu, calcă-n străchini cel puţin odată pe săptămână. Mai nou, Guvernatorul Coloniei numită România a revenit la jargonul de care nu se poate lăsa. Toţi mint, inclusiv primul ministru, numai El spune adevărul. Cum ar veni, Traian Băsescu a fluturat pe la Bruxelles hârtiile de el cerute spre a fi semnate, păcălind Comisia Europeană că ar fi făcut pace-n ţară. Realitatea e însă cu totul alta. Cum n-a fost niciodată moderator între partide, nu-i nici acum. Se amestecă şi-n alegerea liderului PDL, preferând-o pe fidela sa Elena Udrea, în dauna fostului lacheu credincios Vasile Blaga. Iar cât priveşte independenţa Justiţiei, Traian Băsescu este primul care n-o respectă!
De ce se dă el de ceasul morţii pentru numirea şefilor Parchetului General şi DNA? Simplu! De aceştia va depinde analizarea dosarelor sale aflate acum sub obrocul „imunităţii prezidenţiale”. Care va dispare în anul 2014, dacă nu cumva mult mai devreme. Căci îşi caută suspendarea cu… lumânarea!
Mai precis, pe 18 ianuarie 2013, Băsescu a refuzat numirea procurorilor Tiberiu Niţu la cârma Parchetului General şi a lui Ioan Irimie la şefia DNA. A motivat că procedura de selecţie a candidaţilor a fost una insuficient de transparentă. În schimb, cu câteva zile mai înainte, Traian Băsescu şi-a dat cu părerea – în contra prevederilor privind independenţa Justiţiei – că, în opinia sa Daniel Morar ar fi cel mai bun să fie numit Procuror General, Cu toate că ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, i-a transmis preşedintelui că nu va face acest lucru niciodată!
Şi toate acestea se petrec după ce Traian Băsescu declarase cu guriţa lui că „nu-l interesează numele Procurorului General ci doar profesionalismul acestuia!” Nu-i prima dată când Traian Băsescu azi spune una şi, la puţină vreme, o dă la-ntors. Ba chiar recunoaşte: <<E adevărat, l-am propus pe Daniel Morar, iar Mona Pivniceru mi-a spus: „Niciodată!”>>
Numai pentru cine nu-l cunoaşte pe vaporeanul cu accese dictatoriale, căruia şi demisionarul Papă Benedict al XVI-lea i-a recomandat „Să fie mai bun!” mai poate crede ori spera că personajul se va schimba. Cine crede că Traian Băsescu nu umblă cu lumânarea pentru a da piept cu o posibilă nouă suspendare se înşeală!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here