200 de vizite intime, la închisoarea municipală

382

Camera nupţială de la Penitenciarul Târgu-Jiu a fost folosită, anul trecut, de aproximativ 200 de ori, potrivit unui bilanţ realizat de unitatea de detenţie. Oficialii Penitenciarului au prezentat un indicator privind „vizitele intime” făcute deţinuţilor, iar datele arată că în 2012 „s-au acordat un număr de 192 vizite intime cu durata de 2 ore şi 8 vizite cu durata de 48 ore”. Camera nupţială este pusă la dispoziţia deţinuţilor care sunt vizitaţi de soţii şi iubite.

Se mai arată în raportul penitenciarului că în anul 2012 s-au realizat lucrări de modernizare şi îmbunătăţire a condiţiilor de detenţie cu rezultate în creşterea gradului de siguranţă a deţinerii şi respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate, de asemenea a fost continuată implementarea şi monitorizarea sistemului managerial de control intern, s-a dezvoltat modulul de gestiune a activităţilor de educaţie şi asistenţă psiho – socială din cadrul aplicaţiei informatizate PMS Web, fiind implementat sistemul de creditare. Au fost analizaţi în comisia de propuneri pentru acordarea liberării condiţionate un număr de 714 persoane private de libertate fiind propuse pentru liberare condiţionată 373 şi pentru amânare 341. Unitatea a primit prin transfer 1116 persoane iar din Centrul de reţinere şi arestare preventivă Gorj au fost primite un număr de 156 persoane private de libertate.

Recompense
În cursul anului 2012 au fost acordate 1047 recompense: 57 recompense cu ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate anterior, 974 recompense cu suplimentarea drepturilor la pachet şi vizită, 12 recompense cu permisiunea de ieşire din penitenciar şi 3 cu încredinţarea unei responsabilităţi.

Cursuri, organizate la penitenciar în colaborare cu AJOFM Gorj
În vederea îmbunătăţirii nivelului educaţional în funcţie de nevoile specifice persoanelor private de libertate custodiate, au fost organizate cursuri şcolare în colaborare cu Şcoala Generală «Gheorghe Tătărescu» din Târgu-Jiu.
Un segment important în procesul de reintegrare socială a persoanelor private de libertate l-a constituit activitatea de calificare şi reconversie profesională. Calificarea persoanelor condamnate a fost organizată în colaborare cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Gorj şi Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Vâlcea; s-au organizat 4 cursuri de calificare în meseriile, confecţioner articole din piele şi înlocuitori, bucătari, lucrători în creşterea animalelor, în total, 78 persoane private de libertate absolvind aceste cursuri
Au fost derulate programe educaţionale, programe de asistenţă psihologică, programe şi activităţi de educaţie moral-religioasă, activităţi în vederea valorificării abilităţilor artistice şi oferirii unor alternative constructive de ocupare a timpului liber. S-au organizat numeroase activităţi în comunitate în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor care se află în executarea unor pedepse privative de libertate.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here