200 de salariaţi, pe listele de disponibilizare de la CE Turceni

118

Deschidere● “Va fi mult mai bine decât înainte. Va fi dreptate şi echitate socială. Salariaţii vor accepta disponibilizarea cu plăţi compensatorii şi un salariu bun timp de doi ani”-Corneliu Gârjoabă, director de Resurse Umane, CET

Reprezentanţii Complexului Energetic(CE) Turceni aşteaptă Hotărârea de Guvern pe baza căreia să poată disponibiliza, în timp scurt, 200 dintre actualii salariaţi. Se discută, în special, despre persoanele cuprinse, acum ceva vreme, pe lista concediilor de aşteptare, lucru confirmat şi de directorul de Resurse Umane de la CE Turceni, Corneliu Gârjoabă. O astfel de situaţie a fost trimisă deja de reprezentanţii unităţii energetice, Ministerului Economiei, care va utiliza informaţiile pentru redactarea actului pe baza căruia se va da startul la disponibilizări. De data aceasta, salariaţii vizaţi de disponibilizare sunt mai relaxaţi. Oamenii vor primi plăţi compensatorii şi un salariu de peste 1400 de lei timp de doi ani de zile.

Deoarece în Complexul Energetic Turceni se vehicula deja de câteva zile că reprezentanţii din conducerea unităţii pregătesc noi liste de disponibilizări, salariaţii erau agitaţi. O parte au fost lămuriţi că aceste disponibilizări sunt în avantajul oamenilor şi vor crea o achitate socială. O recunoaşte şi o declară chiar directorul de Resurse Umane, Corneliu Gârjoabă, care menţionează că de data aceasta cei care vor fi disponibilizaţi vor fi mulţumiţi, deoarece vor primi atât salarii compensatorii cât şi un salariu de la stat, timp de doi ani de zile. “Noi aşteptăm Hotărârea de Guvern prin care să se stabilească lista de unităţi care pot face disponibilizări şi numărul persoanelor care vor putea fi disponibilizate. Abia apoi se vor face disponibilizări într-un termen de 60 de zile”, declară Gârjoabă.

Discuţii cu sindicatele

Directorul de Resurse Umane menţionează însă că nu s-a realizat o listă nominală de viitori disponibilizaţi deoarece încă nu s-a discutat cu sindicatele, dar subliniază faptul că cei 202 salariaţi aflaţi pe lista privind concediile de aşteptare ar putea fi cei luaţi în vizor pentru disponibilizare. “Ministerul (n.r. Economiei) ne-a cerut o situaţie. Noi nu am putut lansa însă o cifră, dar ne gândim la cei 202 angajaţi care au fost trecuţi pe listele privind concediile de aşteptare. Oricum disponibilizarea de acum, dacă se va face pe ordonanţa modificată, nu va crea probleme”, a declarat Gârjoabă.

29.000 de lei salarii compensatorii şi 1400 salariu lunar

Directorul de Resurse Umane susţine astfel că ordonanţa care va stabili felul cum se vor achita disponibilizările a fost modificată şi astfel cei care vor pleca din unitate vor avea în buzunare 29.000 sub formă de salarii compensatorii, adică 24 de astfel de salarii, şi 1425 de lei lunar, timp de doi ani de zile, sub forma unui salariu.

Cert este că într-adevăr salariaţii vizaţi de disponibilizare privesc cu alţi ochi acest demers al unităţii energetice, mulţi fiind deja de acord să-şi părăsească locurile de muncă, în special cei aflaţi în prag de pensionare. O situaţie similară, privind disponibilizările, s-a emis şi de către Complexul Energetic Rovinari, Ministerului Economiei.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here