200 de elevi de la școlile profesionale și liceele tehnologice din Gorj, meseriași în Țara lui Andrei

242

270 de elevi din licee tehnologice și școli profesionale sunt cu un pas mai aproape de a deveni electricieni, constructori, mecanici auto, operatori sondă, sau bucătari datorită Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei. 200 dintre elevii respectivi provin chiar de la școlile din Gorj. Aceștia au fost selectați din peste 460 de aplicanți. 55 de profesori participă la cursul de specialitate organizat de Centrul Național pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, în urma căruia vor primi 25 de credite.

OMV Petrom va acorda 40 de burse în valoare de 500 de lei/lună celor mai pricepuți elevi din tabără pentru a-și putea continua studiile și a-și duce pasiunea mai departe. Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei este parte din “România Meseriaşă”, o campanie OMV Petrom de susţinere a educaţiei profesionale din România
Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei organizată de OMV Petrom a început pe 17 iulie, la Bran. Anul acesta, Tabăra reunește peste 270 de elevi de la școlile profesionale și liceele tehnologice, care studiază la unul dintre următoarele domenii: petrol și gaze, construcții, instalații și lucrări publice, mecanică, electric și turism și alimentație. Alături de cei 270 de elevi, în Tabără vor fi prezenți și 55 de profesori.
Tabăra Meseriașilor este un proiect educațional adresat elevilor de la școlile profesionale și liceele tehnologice din România, care completează programa școlară, ajutând viitorii meseriași să fie mai pregătiți pentru piața muncii, după încheierea studiilor. Timp de 7 zile meseriașii participă la un program intens care îmbină profilarea vocațională, cursurile de dezvoltare personală și atelierele practice specifice fiecărei meserii. În cadrul atelierelor de dezvoltare personală, elevii învață noțiuni de bază despre comunicare, lucru în echipă, spirit antreprenorial, dar și pregătirea în fața angajatorului. În continuare, elevii participă la atelierul practic, în care lucrează cot la cot alături de mentorul lor – un profesionist din domeniu, pentru a realiza un proiect final, specific meseriei alese.

Burse importante
Printre mentorii de anul acesta se numără specialiștii OMV Petrom, pilotul auto Gabi Onofrei, chef Cezar Munteanu și inițiatorii proiectului EFdeN: Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti. La sfârșitul taberei, 40 de viitori meseriași vor primi burse în valoare de 500 de lei/lună, în anul școlar 2016-2017. De asemenea, cei 55 de profesori participă la un curs de specialitate organizat de Centrul Național pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, în urma căruia sunt recompensați cu 25 de credite. “Din ediția de anul trecut am văzut cât de important este ca acești copii să aibă contact direct cu profesioniști din domeniile pe care ei și le-au ales și cu experiența reală a viitoarei profesii. Tabăra Meseriașilor este un proiect care ar trebui replicat la nivel național pentru întreg sistemul de învățământ profesional” a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom. Prima serie din Tabără este deschisă de cei 70 de elevi din Școala Petroliștilor – proiectul prin care OMV Petrom a creat 6 noi clase în licee tehnologice din Argeș, Bacău și Dâmbovița, cu 2 specializări: operator sonde sau operator la extracția, transportul, tratarea și distribuția gazelor.

Piața muncii din Gorj
În continuare, în Tabără vor sosi cei 200 de elevi de la școlile profesionale și liceele tehnologice din Gorj, selectați din peste 460 de aplicanți. Aceștia sunt repartizați în patru serii, conform domeniului studiat: electric, mecanic, construcții și turism și alimentație. Specializările studiate în Tabără au fost alese analizând nevoile de pe piața muncii din Gorj, pentru a se asigura astfel pregătirea elevilor în domeniile cele mai căutate din județ.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here