20 de voluntari, la Tabăra de pregătire pentru acţionare la dezastre

513

Timp de patru zile în zona Baia de Fier s-a desfăşurat programul pilot de pregătire a voluntarilor pentru acţionare în caz de dezastre. Fiind vorba de prima acţiune de acest fel, organizată la nivelul judeţului, s-a urmărit definitivarea unei proceduri cât mai complete şi complexe, capabile să asigure pregătirea voluntarilor pentru acţionarea în caz de dezastre. 20 de voluntari au fost acceptaţi pentru a participa la tabăra de pregătire.

Organizatori taberei de pregătire pentru acţionarea la dezastre au fost Societatea Naţională de Cruce Roşie din România – Filiala Gorj şi Montan Club White Wolf din Baia de Fier.
Iniţial s-a dorit participarea unui număr cât mai mare de persoane, dar în urma selecţiei, au fost acceptaţi doar 20 de voluntari. O parte dintre aceştia vor constitui pe viitor nucleul de baza a voluntarilor gorjeni.

Program de pregătire
Fiind vorba de o activitate deosebită, pregătirea trebuie să fie pe măsură. Astfel, instructorii, deosebit de exigenţi, au coordonat un prim program care a inclus acordarea primului ajutor, tehnici de tabara whitw wolf (2)orientare în teren, organizarea de acţiuni specifice, asigurarea necesităţilor unor acţiuni la dezastre, tehnica de acţionare în teren variat şi condiţii speciale, pregătire psihologică şi altele. Toate acestea completate cu o verificare “la sânge” a pregătirii fizico-psihice a participanţilor.
Cursurile teoretice şi practice au constituit, de asemenea, o bază pentru concursurile tehnico-aplicative desfăşurate pe parcursul taberei. „Tabăra a fost o reuşită, chiar dacă perioada de pregătire şi verificare a participanţilor a fost extrem de scurtă. În urma analizei rezultatelor obţinute, dorim să creăm un program de pregătire menit să perfecţioneze cât mai mulţi voluntari din judeţ, astfel încât să putem sprijini cât mai eficient instituţiile naţionale din domeniu”, a declarat Gabriel Dan Chiriac – preşedinte Montan Club White Wolf.

tabara whitw wolf (4)Grigore Richter, director Crucea Roşie – Filiala Gorj a precizat: “Plecând de la această primă ediţie, începând din 2016, ne dorim să putem organiza minim două tabere anuale care să includă un program de pregătire specifică cât mai complexă. În funcţie de implicarea tuturor factorilor interesaţi şi asigurarea tehnico-financiară necesară, urmărim să putem acoperi cu echipe de voluntari întreaga suprafaţă a judeţului Gorj, pentru a putea fi capabili de acţiune permanent”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here