20 de spirometrii gratuite făcute la Dispensarul TBC din Târgu-Jiu

393

Tbc margineanuÎn cadrul campaniei naţionale de depistare gratuită a astmului, 20 de persoane şi-au făcut spirometrii în cadrul Dispensarului TBC de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. La nicio persoană testată nu au fost depistate probleme. Spirometrii gratuite se mai fac până pe data de 18 mai.

Campania naţională de depistare gratuită a astmului se derulează şi în judeţul nostru, în perioada 7-18 mai 2012. Campania a fost lansată cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului din acest an, mesajul acesteia fiind: „Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!”. Până în prezent, 20 de gorjeni au beneficiat de spirometrii gratuite. „La Dispensarul TBC din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu au fost testate gratuit pentru depistarea astmului 20 de persoane. Nu au fost depistate probleme la persoanele testate. Până pe data de 18 mai, oricine îşi poate face o spirometrie gratuită”, a confirmat Narcis Mărgineanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Spirometrii gratuite, în Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti

Gorjeni care doresc să fie testaţi gratuit pentru depistarea astmului o pot face la Târgu-Jiu sau Târgu-Cărbuneşti. „În perioada 7-18 mai, oricine îşi poate face o spirometrie gratuită, în cadrul campaniei naţionale de depistare a astmului, campanie ce se desfăşoară şi în judeţul nostru”, precizează Narcis Mărgineanu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Pe site-ul www.invingeastmul.ro se regăseşte lista completă a centrelor unde se pot efectua spirometrii gratuite. La nivelul judeţului nostru investigaţii se fac la Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti, de luni până vineri, între orele 11-13, sau la Dispensarul TBC din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. La Dispensarul TBC se fac spirometrii gratuite în zilele de luni şi miercuri între orele 15-17 şi în zilele de marţi şi joi între orele 14-16. Statisticile arată că în fiecare oră, o persoană moare din cauza astmului în Europa de Vest. Cea mai ridicată rată de mortalitate din cauza astmului se înregistrează în Marea Britanie. Din păcate, în ţara noastră nu există o bază de date sigură cu privire la această situaţie. Totuşi, pentru a creşte nivelul de control al persoanelor cu astm, pneumologii au conceput o campanie de depistare gratuită a acestei boli.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here