20 de poştaşi de la Gorj, la miting în Piaţa Constituţiei

153

Poştaşii gorjeni se vor alătura astăzi colegilor din întreaga ţară la mitingul de protest organizat în Bucureşti, în Piaţa Constituţiei. Poştaşii sunt nemulţumiţi de intenţiile companiei de a reduce veniturile lucrătorilor poştali, dar şi de procesul de reorganizare şi restructurare. Potrivit preşedintelui Sindicatului de Poştă Gorj, Mircea Bliduţ, de la Târgu-Jiu vor participa la protest 20 de lucrători poştali, în timp ce în capitală vor fi prezenţi peste 4000 de poştaşi din întreaga ţară.

Peste 20 de poştaşi gorjeni vor participa pe data de 12 februarie la un amplu miting de protest la Bucureşti, în piaţa Constituţiei.
“Vor merge mulţi poştaşi din judeţele limitrofe aflate în apropierea Bucureştiului. De la Gorj vor participa în jur de 20 de lucrători poştali. Estimăm participarea la protest a unui număr de peste 4000 de poştaşi. O serie de motive stau la baza nemulţumirilor noastre”, a precizat preşedintelui Sindicatului de Poştă Gorj, Mircea Bliduţ.
Poştaşii sunt nemulţumiţi de viitorul locului lor de muncă, în condiţiile în care, la nivel de management, există intenţia de desfiinţare a jumătate din oficiile poştale urbane şi a tuturor ghişeelor poştale rurale.
Printre motivele care au stat la baza deciziei sindicaliştilor de a ieşi în stradă se numără şi faptul că de peste trei ani Poşta Română se află în continuu proces de organizare şi reorganizare cu efecte vizibile doar în degradarea calităţii serviciilor şi a condiţiilor de muncă şi pierderea locurilor de muncă, reducerea veniturilor salariaţilor cu peste 10 la sută, nepăsare în aprovizionarea ritmică a locurilor de muncă cu materialele şi consumabilele strict necesare efectuării serviciului poştal, a căror lipsă este suplinită prin contribuţiile lunare ale angajaţilor, din bani proprii. Totodată, se intenţionează desfiinţarea a jumătate din oficiile poştale urbane şi a tuturor ghişeelor poştale rurale.
Lucrătorii poştali vor continua acţiunile de protest inclusiv în martie până când actualul management al Poştei Române va propune programul de consolidare a companiei, bazat şi pe creşterea de venituri, sau va fi înlocuit cu altul.

Poşta Română va fi privatizată
Poşta Română va fi privatizată prin majorare de capital până la mijlocul lunii iunie, publicarea anunţului de licitaţie urmând să aibă loc până la finalul lunii februarie, cu condiţia aprobării procedurii de către Comisia Europeană. Guvernul va solicita acordul CE pentru privatizarea unei participaţii majoritare la compania de stat Poşta Română prin majorare de capital, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI.
Până la începutul lunii aprilie va fi stabilită o listă de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili până la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat până la mijlocul lunii iunie 2013.

Poştaşii au protestat în faţa Prefecturii din Târgu-Jiu
200 lucrători poştali din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi au protestat în august 2012 faţa Prefecturii din Târgu-Jiu. Angajaţii Poştei Române şi-au exprimat de atunci nenumăratele nemulţumiri la adresa conducerii acestei instituţii. Poştaşii au declarat că au ieşit în stradă pentru că s-au săturat de salariile mici pe care le primesc, în comparaţie cu volumul de muncă pe care îl depun. Aceştia au menţionat, de asemenea, că se gândesc cu groază la posibilitatea că vor fi disponibilizaţi, ei dorindu-şi doar condiţii normale de muncă. La protestul de la Târgu-Jiu, nemulţumiţii au venit înarmaţi cu fluiere, megafoane şi pancarte purtând lozinci de tipul: “Vrem să muncim, nu să cerşim!”sau “Nica, nu uita, Poşta nu este a ta!”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here