20 de medici au părăsit sistemul sanitar gorjean

183

Sistemul sanitar autohton este o dezamăgire nu doar pentru pacienţii care se tratează în cadrul său, ci şi pentru cadrele medicale. Tinerii medici caută condiţii cât mai bune de lucru, dar şi venituri pe măsură. În ultima perioadă, la nivelul judeţului nostru s-au înregistrat 20 de plecări din rândul cadrelor medicale.

Pentru că spitalele noastre nu le mai oferă ceea ce-şi doresc, mulţi dintre aceştia aleg să plece în străinătate. De departe sistemul sanitar autohton nu are cum să satisfacă nevoile unui medic. Nemulţumiţi de condiţiile de lucru şi de salariile mult sub aşteptările lor, medicii gorjeni au căutat soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei. Astfel, foarte mulţi dintre ei au preferat să părăsească ţara căutându-şi un loc de muncă în străinătate. Cu toate că a existat o perioadă când acest fenomen începuse să scadă în dimensiuni, acum se pare că medicii continuă să părăsească sistemul autohton, în căutare de noi orizonturi. “În judeţul Gorj au plecat peste 20 de medici, în ţări precum Franţa, Italia şi Anglia, fiind în special tineri, atât rezidenţi, cât şi medici specialişti. În general, au plecat pe Urgenţe, Ortopedie şi Psihiatrie”, confirmă Ana Băleanu, preşedintele Colegiului Medicilor Gorj.

Salarii motivante pentru medici, în străinătate
Medicii pleacă din spitalele noastre, unde sunt plătiţi mult sub aşteptările lor şi se orientează către oraşele unde medicii din spitale au condiţii excepţionale de lucru, dar şi venituri pe măsură. “În România, salariul unui medic rezident, în primii doi ani este de 700-800 lei, deci, nici măcar 200 euro. Având în vedere că rezidenţiatul este de 5 ani, unele specialităţi fac 4 ani, altele chiar 7 ani, salariul nu depăşeşte 1.200 lei, pe o perioadă destul de îndelungată. Este extraordinar de puţin, pentru a putea să-ţi cumperi şi cărţile de specialitate, reviste, deplasări la congrese naţionale şi internaţionale, pentru că în Medicină trebuie să fii mereu în pas cu noile descoperiri în materie de tehnică, medicamente şi tot ce înseamnă performanţă medicală. În străinătate, salariul porneşte de la 2.500 de euro”, explică preşedintele Colegiului Medicilor Gorj.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here