Un septuagenar din Urechești, comuna Drăguțești, încearcă de patru ani de zile să tragă la răspundere vinovatul sustragerii din pădurea sa a 20 de lemne de esență stejar care au fost marcate, tăiate și lăsate pe loc pentru ca proprietarul să le transporte la domiciliu. Omul a sesizat însă în 2017 că lemnele sale au dispărut de pe loc, acesta indicând vinovat pădurarul de la acel timp, pentru că nu a păzit cantitatea, deși proprietarul a achitat pază la Ocolul Silvic Peșteana. Între timp însă, pădurarul Ion Calotă Modroiu a fost acuzat de delapidare și i s-a desfăcut contractul de muncă în 2018. Proprietarul lemnului sustras a rămas astfel și fără posibilitatea de a-l trage la răspundere pe salariatul acestui ocol silvic, dar și pe adevăratul vinovat al furtului, care nu a fost depistat, până în prezent, de organele de poliție. Pensionarul spune că toate plângerile penale făcute la adresa Ocolului Silvic Peșteana i-au fost, în mod absurd, respinse, polițistul de caz de la IPJ Gorj absolvindu-l de vină inclusiv pe șeful de ocol, Cezar Cioc, care nu a luat nicio măsură pentru a ancheta furtul.
Constantin Vlădoiu, în vârstă de 77 de ani, din Urechești, deține o suprafață de 2 hectare de pădure pe raza localității de domiciliu. Plătește pază pentru această proprietate din 2008 și a făcut asta până în 2019, banii ajungând anual la Ocolul Silvic Peșteana.
Până în anul 2017, proprietarul susține că nu a avut niciun fel de reproș, nici la adresa pădurarului, nici la cea a conducerii Ocolului Silvic.
Probleme au apărut în 2017, când omului i-a dispărut de pe proprietate 20 de stejari, marcați, tăiați, care rămăseseră pe loc pentru că pensionarul s-a îmbolnăvit.
Practic, în toamna acelui an, proprietarul s-a dus cu un tractor pentru a încărca lemnele.
Atunci le-a văzut ultima dată, în octombrie 2017. Dispariția a fost sesizată de proprietar o lună mai târziu, când acesta a revenit în același loc, fiind șocat că stiva de bușteni nu mai era unde o lăsase.
La locul faptei se vedea clar că lemnele fuseseră trase și încărcate.
Furtul, sesizat la Direcția Silvică Gorj!
Vlădoiu nu se adresează poliției, ci, imediat după, Direcției Silvice Gorj, omul motivând că cei care se fac vinovați de dispariția lemnelor ar fi pădurarii, deoarece lor li se plătea paza anuală a pădurii.
Omul depune astfel o plângere în care povestește cele întâmplate, dar anexează și chitanțe ale plății pazei pădurii sale (2014-2019).
Spre surprinderea pensionarului, în cei patru ani de zile, acesta nu primește niciun răspuns la sesizarea sa. Direcția Silvică a înaintat însă reclamația către Ocolul Silvic Peșteana, care nu face nimic pentru soluționarea cauzei.
,,În această perioadă am făcut mai multe drumuri, atât la Direcție, cât și la Ocol, în dorința de a mișca oarecum lucrurile. Am discutat inclusiv cu șeful de District, care mi-a spus că sesizarea a primit-o de la superiorul său, că ar fi contactat pădurarul, pe Modroiu, dar că respectivul ar fi refuzat să revină în pădure, pe motiv că între timp i se desfăcuse contractul de muncă, fiind acuzat de delapidare.
Practic, așa s-au spălat toți pe mâini. Am ajuns în 2021 fără lemne, fără vinovați, deși am cheltuieli făcute și zeci de plângeri depuse degeaba la instituțiile statului”, a declarat Vlădoiu.
Omul spune că este bolnav, dar foarte dezamăgit de instituțiile statului care au tratat impasibil doleanța sa, acesta referindu-se atât la polițistul de caz, subcomisarul Curcă Florin, cât și la magistrații care au dat NUP în dosarele sale penale.
Omul spune că situația ar fi stat altfel dacă pădurarul Modroiu, la momentul tăierii lemnului, i-ar fi dat aviz pentru expediția cantității, lucru care nu s-a întâmplat. Constantin Vlădoiu s-a adresat, în scris, senatorului Cristi Rujan, iar parlamentarul de Gorj a transmis solicitarea pensionarului către Romsilva, așteptând un răspuns legat de măsurile luate în acest caz.
A.STOICA