20 de gorjeni şi-au cumpărat vechime în muncă pe noua lege

453
SANYO DIGITAL CAMERA

Noile reglementări intrate în vigoare la finele lunii trecute care le permit oamenilor să-şi plătească anii de vechime au atras deja câţiva zeci de gorjeni care au dorit să aplice pe Legea nr. 186/2016.

Potrivit Legii nr. 186/2016 care a intrat în vigoare la data de 27 octombrie, gorjenii care vor să iasă la pensie, dar nu au stagiul de cotizare complet pot cumpăra de acum vechime şi retroactiv. Venitul asigurat (pentru care se plăteşte contribuţia retroactivă) trebuie ales astfel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, şi nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, în calcul luându-se cota de contribuţie pentru condiţii normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata.
„Până la data de 23 noiembrie, au fost încheiate 20 de contracte pe noua lege, practic am avut 20 de persoane care au încheiat contracte de asigurări sociale, cumpărându-şi astfel vechime. Toate cele 20 de contracte au fost şi încasate, cu excepţia unuia pentru care persoana respectivă trebuia să achite circa 15.000 de lei şi nu a făcut rost de bani. Perioada de valabilitate se întinde până pe 26 aprilie 2017. Desigur, că aşteptăm în continuare doritorii să se prezinte la sediul instituţiei noastre atât pentru a cere detalii despre noile reglementări în acest sens ori chiar pentru a-şi cumpăra ani de vechime”, a declarat Ioana Talău, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Tranşă unică sau eşalonări pe 6 luni
Posibilitatea de plată retroactivă a contribuţiei la pensii este valabilă doar pentru perioadele anterioare (în limita a cinci ani) în care, cei interesaţi n-au fost asiguraţi nici în sistemul public de pensii, nici într-un alt sistem de asigurări sociale, respectiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat acestuia (şomaj, pensie de invaliditate etc.).
Este de precizat faptul că încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor Legii 186/2016 poate fi solicitată numai în perioada 27 octombrie 2016 – 27 aprilie 2017, iar vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011 – octombrie 2016. Plata efectivă a contribuţiei la pensii este posibilă fie într-o singură tranşă, fie în tranşe lunare, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a noilor prevederi.
La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, va completa o declaraţie, din care să reiasă perioada pentru care se solicită asigurarea, că nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii în perioada respectivă şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, dar şi că nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here