2 aprilie – Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret

1497

În anul 1967, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a hotărât ca ziua de naştere a scriitorului danez Hans Christian Andersen (2 aprilie 1805 – 4  august 1875) să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret. Scopul zilei acesteia este de a însufleţi dragostea de carte şi de a îndrepta atenţia copiilor către lectură.
În timpul vieţii Andersen a fost celebrat de regalitate pentru că a adus bucurie copiilor din întreaga Europă, prin basmele sale care au fost traduse în peste o sută de limbi şi continuă să fie publicate în milioane de exemplare în întreaga lume.
Se ştie că plăcerea pentru lectură se învaţă încă din copilărie. Astfel, Uniunea Europeană pune accent pe dezvoltarea personală, educarea pentru viaţă a copiilor şi stimularea imaginaţiei şi creativităţii acestora.
Centrul Europe Direct Gorj, reprezentantul Comisiei Europene în judeţul nostru oferă acest cadru de învăţare şi formare pentru copii şi tineret prin organizarea de diverse activităţi sub genericul ”Europa, joacă-te cu noi!”.
Aceste activităţi constau în diverse cursuri, sesiuni interactive de conştientizare a elevilor asupra valorilor europene ”Să călătorim prin Europa”, concursuri: de cultură generală europeană ”Prin Europa”, de fotografie ”Târgu-Jiu – oraş European”, de desen ”Cum îmi imaginez Europa”, ateliere de creaţie, dar şi activităţi în aer liber desfăşurate în Parcul Central (concursuri sportive ”Alerg pentru Europa!”; jocuri tradiţionale europene). Activităţile din parc au fost realizate cu sprijinul voluntarilor, (liceeni din Târgu-Jiu), care au fost formaţi în cadrul unor cursuri de voluntariat şi cărora le place să se implice în viaţa comunităţii.
Un alt proiect la care Centrul Europe Direct Gorj este partener este concursul de lectură ”Bătălia cărţilor”, iniţiat de Biblioteca Judeţeană Cluj. Acest concurs se desfăşoară în mai multe biblioteci din ţară, printre care şi Biblioteca Judeţeană Gorj, în perioada ianuarie-octombrie 2014.
Concursul se adresează atât copiilor, cât şi adolescenţilor având ca obiectiv principal însuşirea de către participanţii la concurs a competenţelor de lectură: înţelegerea textului literar, capacitatea de a reflecta asupra acestuia, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris (întocmirea unei fişe de lectură) şi oral în cadrul dezbaterii ”Convinge-mă să citesc!”, unde  copiii vor susţine cartea preferată.
Dacă ne dorim să-i facem pe copii să citească este necesar să aflăm ce este lectura pentru ei, iar dacă nu este ceea ce ne-am aşteptat să fie, să-i ajutăm să descopere frumuseţea şi plăcerea lecturii. Copilul de astăzi este tânărul de mâine, aşa că dacă vrem să avem tineri implicaţi activ în viaţa comunităţii, plini de imaginaţie şi creativitate, care reuşesc să comunice cu uşurinţă şi să poată oferi societăţii aportul lor, trebuie să îi încurajăm să se dezvolte. Una dintre cele mai accesibile metode o constituie lectura.
De azi, 2 aprilie au început înscrierile copiilor din clasele primare (cu vârsta între 8 – 10 ani) la concursul “Prin Europa”, care are ca obiectiv principal dezvoltarea cunoştinţelor generale ale copiilor despre Uniunea Europeană. Câştigătorii concursului vor fi premiaţi în data de 9 Mai, când sărbătorim Ziua Europei.
De asemenea, Centrul Europe Direct Gorj pregăteşte o serie de activităţi interactive pentru copii sub denumirea ”Orăşelul copiilor sănătoşi”, care se vor desfăşura săptămâna viitoare în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun”. Obiectivul acestor activităţi este de conştientizare a copiilor cu privire la importanţa sănătăţii pentru ei şi de dezvoltare a unor deprinderi de a trăi sănătos.
Ciclul de activităţi ”Europa, joacă-te cu noi!” continuă pe parcursul întregului an 2014, când Centrul Europe Direct Gorj va desfăşura diverse acţiuni creative şi recreative, prin care copiii descoperă prin joc cultura europeană, dar află şi drepturile şi obligaţiile cetăţenilor europeni. Sesiunile interactive organizate în unităţile şcolare din Gorj au rol de a conştientiza în rândul elevilor valorile europene autentice, aceştia având astfel ocazia să-şi identifice mai întâi propriile valori şi apoi să înţeleagă rolul major pe care îl au aceste trăsături morale în societatea în care trăim.
Neacşu Andreea Fabiola Colaborator Centrul Europe Direct Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here