2.500 de gorjeni au apelat la medicii din centrele de permanenţă

255

Pe parcursul lunii precedente, 2.505 persoane au apelat la serviciile celor 16 centre de permanenţă care funcţionează pe raza judeţului nostru. Cea mai mare adresabilitate s-a înregistrat la unul dintre cele trei centre din Târgu-Jiu, în timp ce la Prigoria a fost cea mai scăzută.

Pe raza judeţului nostru funcţionează nu mai puţin de 16 centre pe permanenţă. Ele se regăsesc pe raza localităţilor: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Tetila, Bâlteni, Târgu-Cărbuneşti şi Ţicleni. În luna septembrie, 2.505 persoane s-au adresat acestor centre. „Pe fiecare centru de permanenţă în parte adresabilitatea, în luna septembrie a fost: 125 pacienţi la Samarineşti, 97 la Cătunele, 127 la Mătăsari, 159 la Peştişani, 157 la Logreşti, 162 la Turburea, 94 la Prigoria, 142 la Tismana, 111 la Crasna, 139 la Tetila, 203 la Bâlteni, 158 la Cărbuneşti, 119 la Ţicleni şi 709 la cele trei centre de permanenţă din Târgu-Jiu”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Cheltuieli de peste 250.000 lei pentru centrele de permanenţă gorjene
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj plăteşte lunar, peste două miliarde şi jumătate lei vechi pentru activitatea desfăşurată în centrele de permanenţă din judeţul nostru. Potrivit legislaţiei în vigoare, în localităţile unde sunt centre de permanenţă este asigurată asistenţa medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15:00-08:00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se efectuează în intervalul 08:00-08:00 a doua zi.
Cuantumul sumelor primite de către cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate.
Spre exemplu, pentru medici, contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este de 8 lei. În plus, medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat medicul respectiv care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră pentru acoperirea cheltuielilor administrative.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here