2.375 de persoane trăiesc fără buletine

317

Nu mai puţin de 12.757 de persoane din municipiul Târgu-Jiu şi cele 11 comune arondate Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor au solicitat în primele zece luni ale acestui an eliberarea de cărţi de identitate, fie că vorbim despre acte definitive ori provizorii.

Deşi numărul celor care au cerut înnoirea actelor a fost unul mare, mai precis de 12.757 de persoane, la ora actuală, în evidenţele instituţiei mai există 2.375 de oameni care trebuie să fie puşi în legalitate. În acest sens, reprezentanţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu au organizat activităţi pe linia reducerii numărului de persoane care nu au solicitat eliberarea buletinelor în termenele prevăzute de lege. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, s-au efectuat 56 de acţiuni cu ajutorul camerei mobile fiind puse în legalitate 77 de persoane şi 79 de controale la unităţile sanitare şi de protecţie socială fiind puse astfel în legalitate alte 135 de persoane. La ora actuală, avem un număr de 2.375 de persoane nepuse în legalitate ori cu actele expirate, din care restanţele justificate sunt doar în număr de 776.

În actele de identitate au fost aplicate un număr de 876 de vize de reşedinţă, atât la solicitarea cetăţenilor care s-au prezentat la ghişeu, cât şi pentru persoanele aflate internate în unităţile de protecţie socială de pe raza de competenţă a Serviciul de Evidenţă a Persoanelor din cadrul D.P.C.L.E.P. Târgu Jiu.
Pe linia reducerii numărului de persoane care nu au solicitat eliberarea actelor de identitate în termenele prevăzute de lege, reprezentanţii instituţiei au tipărit şi înaintat peste 2.000 de invitaţii nominale pentru persoanele cărora le-au expirat buletinele fie în ultima parte a anului trecut, fie în primele trei trimestre ale anului curent, sau care nu au fost puse în legalitate la împlinirea vârstei de 14 ani.

Preţul unui buletin – 12 lei
Din punct de vedere legal, cetăţenii trebuie să ştie că sunt obligaţi să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, dar nu mai puţin de 15 zile. Preţul unui act de identitate cu caracter definitiv este de 7 lei, iar pentru cărţile provizorii contravaloarea este de 1 leu. Acestor tarife li se adaugă şi taxa de timbru în valoare de 5 lei.

Mii de alte acte, eliberate
Şeful DPCLEP Târgu-Jiu a mai declarat, ieri, faptul că în perioada 1 ianuarie – 1 noiembrie a.c., pe linie de Stare Civilă, s-au derulat următoarele activităţi: 914 acte de naştere în dublu exemplar au fost înregistrate, 570 de documente de căsătorie, 654 de acte de deces. De asemenea, au fost eliberate 734 de certificate de căsătorie, alte 2.604 de naştere şi 983 de deces, înscrierea menţiunilor la un număr de 63 de documente reprezentând dosare de schimbare nume pe cale administrativă soluţionate, sentinţă civilă de stabilire filiaţie şi încuviinţare nume înscrisă în actele de stare civilă, declaraţii de recunoaştere paternitate, sentinţe judecătoreşti de tăgadă paternitate.
De asemenea, în primele zece luni, s-au transcris un număr de 95 de documente de stare civilă încheiate în străinătate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here