2.100 de hectare de terenuri agricole, afectate de secetă

415

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură Gorj a prezentat, ieri, raportul cu ravagiile produse la nivelul culturilor din judeţ din cauza secetei instalate în urmă cu aproximativ două luni de zile. Potrivit centralizărilor, numai în ultima săptămână, suprafaţa de terenuri afectate de lipsa precipitaţiilor a crescut cu peste 200 de hectare.
“Situaţia actualizată la zi se prezintă astfel: avem o suprafaţă afectată de secetă de 2.150,23 hectare cu o pagubă de 2.831,60 mii lei. La culturi boabe avem o suprafaţă calamitată de 1.800,73 hectare cu o pagubă de 2.319,10 mii lei. Celelalte culturi afectate total au fost soia în suprafaţă afectată de 40 de hectare cu un grad de dăunare de 100%, iar suprafaţa de păşune de 200 ha are un grad de afectare total, pagubele estimate situându-se la valoarea de 98 mii lei. Zonele cele mai afectate sunt în partea de sud a judeţului, respectiv Ţânţăreni, Brăneşti, Săuleşti, Vladimir, Aninoasa, Turburea. În ceea ce priveşte recoltatul, la porumb va începe de săptămâna viitoare, iar soia este distrusă, deci nu se pune problema de recoltat. La floarea soarelui mai târziu va începe recoltarea. Următoarea centralizare va fi vineri, pe 4 septembrie”, a declarat Dan Tănăsescu, şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură.
Prin Ordinul Prefectului nr. 196/05.08.2015, s-au solicitat la toate localităţile din judeţ informaţii referitoare la situaţia culturilor şi a suprafeţelor de teren afectate de secetă. În acest sens, toţi fermierii afectaţi de temperaturile crescute şi lipsa precipitaţiilor, pot depune o cerere la primărie, privind culturile şi suprafeţele de teren afectate. Gradul de dăunare şi valoarea pagubelor fiecărui fermier care a înaintat o cerere către primărie, va fi evaluată de către o comisie constituită la nivelul administraţiei locale, care se va deplasa în teren pentru întocmirea unui proces verbal.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here