2.000 de popriri şi cinci milioane de lei atrase la bugetul statului

203

FINANTE 1Luna octombrie a fost una de bun augur şi cu activităţi intense pentru Fiscul gorjean. Mii de popriri, zeci de sechestre şi 150 de inspecţii fiscale, au stat la baza activităţii inspectorilor fiscali. Pentru colectarea eficientă a veniturilor la bugetul general consolidat al statului, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj şi-a intensificat acţiunile de recuperare a obligaţiilor fiscale restante prin aplicarea tuturor măsurilor de executare silită.

Astfel, pentru recuperarea obligaţiilor bugetare restante, pe parcursul lunii trecute au fost comunicate debitorilor un număr de 2.674 de somaţii pentru o valoare a creanţelor bugetare de 13.922.865 de lei. De asemenea, au fost înfiinţate 1.741 de popriri asupra disponibilităţilor din conturile bancare ale agenţilor economici pentru o valoare a creanţelor bugetare restante în valoare totală de 8.946.690 de lei. “Tot la capitolul popriri, am mai executat alte 213 popriri pe veniturile terţilor pentru o valoare a creanţelor bugetare restante în sumă de 4.736.878 lei. Organele de executare silită au procedat la identificarea şi indisponibilizarea tuturor bunurilor mobile şi imobile existente în patrimoniul debitorilor aplicând în luna octombrie a acestui an un număr de 26 de sechestre asupra acestor bunuri”, a declarat Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt al DGFP Gorj.

Realizări de 104%

Bunurile imobile asupra carora au fost instituite sechestre, sunt, în general, clădiri, apartamente, spaţii de producţie şi terenuri aferente situate în zone unde potenţialii cumpărători pot fi interesaţi de achiziţionarea acestora, iar cele mobile sunt îndeosebi maşini, utilaje şi diverse aparate. Pentru debitorii ale căror creanţe fiscale nu au fost stinse în termen de 15 zile de la data încheierii procesului verbal de sechestru sunt organizate licitaţii în vederea valorificării bunurilor sechestrate şi a recuperării obligaţiilor bugetare restante . “În ce priveşte veniturile încasate la bugetul general consolidat al statului, în luna octombrie Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj a realizat planul în procent de aproximativ 104 %. De altfel, încă de la începutul anului curent, instituţia a ocupat un loc fruntaş pe ţară”, a precizat Luminiţa Penciu.

Sume atrase de 5 milioane de lei

În vederea verificării modului de evidenţiere, calculare şi plată a obligaţiilor fiscale datorate de către contribuabili, precum şi în vederea prevenirii, descoperirii şi combaterii actelor şi faptelor care au ca efect evaziunea fiscală, luna trecută, structurile DGFP Gorj, au efectuat un număr de 158 de acţiuni de inspecţie fiscală. Ca urmare a acestor verificări, au fost atrase la bugetul general consolidat sume suplimentare în valoare totală de 5.405.593 lei. De asemenea, pentru deficienţele constatate au fost aplicate amenzi contravenţionale, în valoare de 38.700 lei şi au fost înaintate organelor abilitate în vederea continuării cercetărilor 10 sesizări penale pentru un prejudiciu de 1.096.195 de lei. În ceea ce priveşte domeniile de activitate, care deţin pondere semnificativă, cele mai mari deficienţe au fost constatate în cazul următoarelor domenii: producţia de energie electrică; comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare; comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor; comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here