186 de gorjeni şi-au cumpărat vechime în muncă, de la CJP

270
SANYO DIGITAL CAMERA

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Gorj a încheiat la nivel teritorial nu mai puţin de 186 de contracte pentru gorjenii care aveau perioade lipsă în câmpul muncii şi şi-au cumpărat vechime, fie pentru o lună, sau chiar pentru perioada maximă de 5 ani. Anunţul a fost făcut de conducerea CJP Gorj la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei conferinţe de presă.

La sfârşitul acestui an expiră valabilitatea Legii nr. 186/2016 intrată în vigoare la 27 octombrie 2016, privind plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale. Odată cu intrarea în vigoare a actului normativ orice gorjean poate încheia un contract de asigurare socială pe o perioadă maximă de 5 ani. Pentru a cumpăra vechime, doritorii trebuie să fie persoane care nu au fost asigurate în ultimii cinci ani, nu au vârsta de pensionare, dar nici loc de muncă şi să se prezinte cu actele necesare la sediul CJP. “Din 27 octombrie 2016 de când a intrat în vigoare legea şi până acum, au fost încheiate 186 de astfel de contracte pentru cumpărarea vechimii în muncă”, a declarat Ioana Talău, directorul CJP Gorj.
Venitul asigurat (pentru care se plăteşte contribuţia retroactivă) trebuie ales astfel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, şi nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, în calcul luându-se cota de contribuţie pentru condiţii normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata. La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, va completa o declaraţie, din care să reiasă perioada pentru care se solicită asigurarea, că nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii în perioada respectivă şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, dar şi că nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului. Este de precizat faptul că vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011 – octombrie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here