17 cupluri au divorţat la Starea Civilă din Târgu-Jiu

165

divortOfiţerii Stării Civile din Târgu-Jiu au dus la îndeplinire deja 17 cereri de divorţ care au fost tranşate la Primărie şi nu prin instanţă şi asta în urma modificărilor Legii 202. Aceasta permite ca, din data de 27 decembrie 2010, Serviciile de Evidenţă a Populaţiei prin Starea Civilă, să poată interveni în desfacerea căsătoriilor.

Potrivit evidenţelor Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Populaţiei (DPCLEP) Târgu-Jiu, în anul 2010, la nivelul municipiului s-au înregistrat un număr de 150 de comunicări privind divorţul, cu circa 17 mai multe faţă de anul 2009. Totuşi de aproape jumătate de an, cuplurile pot alege să divorţeze şi la Primărie. Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu spune că de la începutul anului şi până în prezent, Starea Civilă a pronunţat 17 divorţuri: „La Primăria Târgu-Jiu au fost pronunţate un număr de 17 divorţuri pe cale administrativă în primele cinci luni ale anului. De asemenea, mai avem alte trei cereri în curs de soluţionare. Taxa de desfacere a căsătoriei la noi este de 100 de lei”. Pentru desfacerea căsătoriilor la ofiţerul Stării Civile, ambii soţi trebuie să fie prezenţi, să completeze o declaraţie şi o cerere şi să nu aibă copii minori în întreţinere. După ultima declaraţie completată de cei doi în timpul procesului de divorţ, hotărârea, respectiv certificatul de divorţ se eliberează în termen de 15 zile, în trei exemplare. Dintre acestea, două vor ajunge la parteneri şi unul va rămâne la Primăria Târgu-Jiu.

148 de căsătorii

La polul opus, mai mare a fost numărul cuplurilor care s-au căsătorit în primele cinci luni ale anului la Primăria Târgu-Jiu. Purtătorul de cuvânt al administraţiei publice locale a spus că în intervalul ianuarie – mai 2011, numărul cununiilor civile încheiate a fost de 148. Târgujienii care vor să-şi pună pirostriile în timpul săptămânii în orarul de lucru al Primăriei Târgu-Jiu nu trebuie să achite niciun fel de taxe, însă cei care vor să facă asta în week-end până la orele 14:00 vor plăti 100 de lei taxa de căsătorie, 30 de lei cea foto şi tot atât pentru cea video. De asemenea, taxa de căsătorie se dublează, ajungând la valoarea de 200 de lei, dacă soţii solicită oficializarea după orele 14:00 în zilele sfârşitului de săptămână. Totodată, cei care vor să-şi lege destinele în Parcul Central trebuie să scoată din buzunar suma de 400 de lei, indiferent de ziua aleasă, fie că este week-end sau zi lucrătoare.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here