17.622 de cereri unice, depuse la APIA de agricultorii gorjeni

263

Până la începutul acestei săptămâni, respectiv până pe 6 iunie, la APIA aproximativ 17.600 de fermieri din Gorj îşi depuseseră cererile unice de plată. Vineri, 10 iunie, este ultima zi în care aceste cereri mai pot fi primite fără penalizări.

În judeţul Gorj, sunt programaţi şi aşteptaţi să depună cererea unică de plată aferentă campaniei 2016, peste 23.400 de fermieri. “Avem 17.622 de cereri deja primite pentru o suprafaţă de 69.565 de hectare. Aceasta este situaţia până luni, 6 iunie. Se pot depune cereri fără penalităţi până pe data de 10 iunie, iar ulterior acestei date, timp de 25 de zile lucrătoare noi mai putem primi cereri însă se aplică acea penalizare de 1% pe ziua de întârziere”, a declarat Mihai Versin, directorul adjunct al APIA Gorj.

Centrele de la Târgu-Jiu şi Cărbuneşti, cele mai aglomerate
La Centrul Judeţean al APIA sunt programaţi fermierii care solicită o suprafaţă mai mare de 50 de hectare teren agricol sau deţin numai animale, iar la Centrele locale fermierii care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 de hectare teren agricol, precum şi animalele aferente exploataţiei.
Potrivit directorului adjunct al APIA Gorj, cereri multe s-au depus la toate centrele locale din judeţ, însă aglomerate au fost cele de la Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti. “Avem 3.898 de cereri primite la CL Târgu-Jiu, 2.960 cereri la CL Târgu-Cărbuneşti, 2.885 la Novaci, 2.219 la Turceni, 2.106 la CL Motru, 1.823 la Hurezani, iar la Centrul Judeţean al APIA am primit 1.727 de cereri”, a precizat Versin. Printr-un act normativ adoptat luna trecută de Guvern se extinde categoria potenţialilor beneficiari de plăţi, prin introducerea universităţilor, institutelor, staţiunilor didactice, fermelor de cercetare şi producţie agricolă, staţiunilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi altor organisme şi organizaţii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare. Totodată, la solicitarea principalelor asociaţii de crescători de animale, pentru a beneficia de plăţile pe suprafaţă, pentru cca. 1 milion ha de pajişti concesionate de la autorităţile locale, se reîncadrează în categoria potenţialilor beneficiari ai plăţilor, asociaţiile crescătorilor de animale, deoarece, conform prevederilor actuale ale OUG nr. 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare, acestea nu mai puteau depune cererea unică de plată şi, implicit, nu mai beneficiau de plăţile pe suprafaţă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here