168 de lăutari au cântat „Mărioară de la Gorj”

469

168 de membri ai tarafurilor din judeţul Gorj au susţinut miercuri seara un inedit spectacol de muzică lăutărească în centrul municipiului Târgu-Jiu. Sub bagheta dirijorului Marcel Parnica, soliştii şi instrumentiştii au interpretat la unison celebrul cântec popular „Mărioară de la Gorj”, într-o tentativă de a intra în Cartea Recordurilor ca fiind „cel mai  mare taraf care a cântat o melodie reprezentativă pentru folclorul românesc”.

168 de lautari (4)Tarafurile prezente în programul „Lăutari şi Tarafuri din Gorj” au oferit miercuri târgujienilor o seară de muzică lăutărească. Veniţi din toate colţurile judeţului, cei 168 de lăutari au interpretat împreună celebrul cântec „Mărioară de la Gorj”. „Este vorba despre toţi lăutarii Gorjului pe care noi am vrut să-i aducem să facem un spectacol, să facem ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în România — toată lumea să cânte aceleaşi piese la unison.

168 de lautari (1)Este un record, am avut 168 de oameni pe esplanadă, solistele, în număr de 30 au cântat „Mărioară de la Gorj”, iar orchestra mare un potpuriu de hore şi sârbe gorjeneşti”, a spus maestrul coregraf Iulian Malea.
Evenimentul a reprezentat primul demers al autorităţilor locale de a intra în Cartea Recordurilor. „A fost o seară reuşită şi sperăm ca iniţiativa pe care o avem să intre în Cartea Recordurilor.

168 de lautari (2) S-au strâns la un loc oameni valoroşi, lăutari autentici şi ne bucurăm. Anul acesta am avut foarte multe lucruri inedite în cadrul manifestărilor de Zilele Oraşului”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu. Târgujienii prezenţi în Piaţa Prefecturii au fost încântaţi de spectacolul oferit de lăutari. „A fost un moment foarte emoţionant.

168 de lautari (3)Mi-au dat lacrimile ascultându-i pe toţi la un loc. A sunat extraordinar de frumos. Sunt mândră că sunt gorjeancă, sunt mândră că avem aici, la noi în judeţ, asemenea oameni talentaţi, care duc mai departe tot ce ne este mai specific”, a spus o târgujiancă.
Evenimentul a făcut parte din şirul activităţilor organizate de autorităţile locale din Târgu-Jiu cu ocazia Zilelor Municipiului.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here