163 de contracte, încheiate la CJP Gorj pentru cumpărarea de vechime în muncă

259
SANYO DIGITAL CAMERA

La sfârşitul acestui an expiră valabilitatea Legii nr. 186/2016 intrată în vigoare la 27 octombrie 2016, privind plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale. Odată cu intrarea în vigoare a actului normativ orice gorjean poate încheia un contract de asigurare socială pe o perioadă maximă de 5 ani.

Pentru a cumpăra vechime, doritorii trebuie să fie persoane care nu au fost asigurate în ultimii cinci ani, nu au vârsta de pensionare, dar nici loc de muncă şi să se prezinte cu actele necesare la sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP). Din 27 octombrie 2016 de când a intrat în vigoare legea şi până la finele săptămânii trecute, peste 160 de gorjeni şi-au cumpărat vechime în muncă.
“Până acum au fost încheiate un număr de 163 de contracte pentru cumpărarea de vechime. Pentru acestea s-a încasat suma totală de 641.500 de lei. Avem şase contracte încheiate pe o durată maximă de 60 de luni, respectiv 5 ani, iar restul contractelor sunt pe perioade cuprinse între o lună şi 59 de luni. Este cunoscut faptul că în a doua jumătate a lunii trecute, Guvernul a prelungit printr-o Ordonanţă de urgenţă termenul până la care se poate plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care oamenii nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, respectiv de la 27 aprilie 2017 până la sfârşitul acestui an”, a declarat Valentin Stegăroiu, şef serviciu în cadrul CJP Gorj.
Gorjenii care vor să iasă la pensie, dar nu au stagiul de cotizare complet pot cumpăra de acum vechime şi retroactiv. Venitul asigurat (pentru care se plăteşte contribuţia retroactivă) trebuie ales astfel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, şi nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, în calcul luându-se cota de contribuţie pentru condiţii normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata.
La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, va completa o declaraţie, din care să reiasă perioada pentru care se solicită asigurarea, că nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii în perioada respectivă şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, dar şi că nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului. Este de precizat faptul că vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011 – octombrie 2016.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here