1624 de zile de la trimiterea în judecată a lui Manţog! – Urmează prescrierea faptei

314

mantogJurnaliştii de la un portal de ştiri au numărat zilele de când fostul lider al PD-L Gorj, Ionel Manţog a fost trimis în judecată de procurorii DNA iar magistraţii nu au luat nicio hotărâre în privinţa acestuia. Astfel, au trecut 1624 de zile până sâmbăta 27 martie, adică peste 4 ani şi jumătate, iar de la producerea faptelor pentru care Manţog a fost trimis în judecată au trecut zece ani.

Analiza a fost făcută chiar înainte cu o zi de pronunţarea sentinţei, la instanţa de fond, pentru a arăta care va fi soluţia adoptată de judecători: prescrierea faptelor.

Pe o schemă clară, jurnaliştii au trecut informaţiile la modul următor:

“Nume: Ionel Manţog, Alt inculpat: Ion Vulpe

Data începerii urmăririi penale: 23 MARTIE 2006

Data trimiterii în judecată: 6 SEPTEMBRIE 2006

Data prescrierii faptei: –

Poziţia acuzatului Manţog: „Aştept să văd ce hotărăşte justiţia”.

Fără să precizeze clar deznodământul juridic al lui Manţog şi Vulpe, jurnaliştii au numărat zilele de la trimiterea în judecată a acestora şi judecarea pe fond a cauzei. Sunt 1624 de zile, timp în care cei doi, cu sprijinul nemijlocit al judecătorilor, au tergiversat soluţionarea cauzei pentru un final fericit: prescrierea faptei. Un succes de care se va bucura Manţog şi Vulpe, în sensul de a nu răspunde penal pentru fapte de corupţie făcute şi pentru care niciun judecător nu va fi tras la răspundere.

Istoric

Pe scurt, în 23 martie 2006, DNA dispune începerea urmăririi penale împotriva lui Ionel Manţog (la acea vreme secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului), sub acuzaţia că a folosit informaţii ce nu sunt destinate publicităţii „în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.

În 6 septembrie 2006, Manţog a fost trimis în judecată pentru: infracţiuni asimilate celor de corupţie, prevăzute de art. 12, alin. a, b, din Legea 78/ 2000 (efectuarea de operaţiuni financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii); abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificată; fals în declaraţii; fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriu se reţine că în perioada 2001-2002, Ionel Manţog, pe atunci director al Direcţiei de resurse umane, legislaţie, restructurare şi privatizare din cadrul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, împreună cu şeful său, Ion Vulpe, au cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, case şi terenuri situate în mai multe comune din judeţul Gorj. Cei trei ştiau că acele imobile urmează să fie expropriate pentru extinderea exploatărilor de lignit ale CNLO. În schimbul caselor achiziţionate, cei trei au primit fonduri de la CNLO, pentru construcţia unor vile. Astfel, Manţog a cumpărat, în nume personal, respectiv prin intermediul soţiei sale şi al cumnatei sale, trei imobile pentru 360 de milioane de lei vechi. În schimbul lor, el a primit de la CNLO 4,14 miliarde de lei vechi.

Ca termene de judecată, numai la Tribunalul Sibiu, acolo unde a fost strămutată cauza au fost peste 40, în condiţiile în care dosarul a fost suspendat de două ori ca urmare a judecării onor excepţii de neconstituţionalitate invocate de Manţog şi Vulpe, excepţii respinse de Curtea Constituţională, dar care au împins cauza spre prescriere.

În aceste condiţii, marţi 28 martie la Tribunalul Sibiu ce mai poate hotărî Justiţia?

Gabriela Mladin

Manţog, revine la CE Turceni după pronunţare

Consilierul directorului general al Complexului Energetic Turceni, Ionel Manţog şi-a prelungit concediul de odihnă până astăzi, inclusiv, zi în care, se vehiculează că în sfârşit va afla de la judecători şi care este pronunţarea în dosarul său de corupţie. Marţi, Manţog ar trebui să revină la muncă. Absent de la Consiliul de Coordonare al PD-L Gorj, deşi era în concediu, Ionel Manţog a demonstrat că şi-a luat concediul pentru a-şi regla treburile în justiţie. Astfel, după ce a introdus o cerere de recuperare de două săptămâni, Ionel Manţog şi-a mai prelungit şederea, acasă. De această dată, s-a adresat conducerii Complexului Energetic Turceni cu o cerere de prelungire a concediului de odihnă cu încă două săptămâni. Astfel, în ziua pronunţării sentinţei sale, în dosarul de corupţie, azi 28 martie, Manţog se va afla la Tribunalul Sibiu, urmând ca a doua zi să revină la serviciu.

G.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here