16 utilaje pregătite să intervină pentru prima ninsoare din Târgu-Jiu

230

Conducerea societăţii Edilitara Public, aflată în subordinea Primăriei Târgu-Jiu, a inspectat ieri cele 16 utilaje deja pregătite să intervină pentru deszăpezire încă de la prima zăpadă care va cădea în municipiu, şi care vor asigura întregul proces de deszăpezire pentru iarna 2014-2015.

Alexandru Zaharia, directorul societăţii SC Edilitara Public, a inspectat ieri parcul auto ce va asigura deszăpezirea în acest sezon de iarnă. Maşinile şi întregul material antiderapant, precum şi autorităţile sunt deja pregătite pentru a înlătura viitoarele fenomene produse de iarnă.
„Avem 16 utilaje care sunt pregătite pentru a interveni în municipiul Târgu-Jiu şi localităţile componente; acestea sunt în program non-stop, dar mai putem apela la două autogredere, un buldozer şi un plug ce nu au program de aşteptare, şi le vom solicita numai dacă sunt condiţii de iarnă foarte grele şi nu ne putem descurca cu utilajele care sunt aici. Cele 16 maşini sunt bine stabilite pe trasee, acoperim întreg oraşul şi o bună parte din cartiere. În situaţia în care condiţiile atmosferice vor fi foarte grele, cu căderi abundente de zăpadă avem posibilitatea, să intervenim prin cartiere şi parcări să ridicăm zăpada. Acest fenomen de deszăpezire se face mult mai greu într-un oraş decât pe un drum comunal, judeţean ori naţional pentru că oraşul are un trafic intens, sunt trotuare multe, pietoni, semafoare, intersecţii, sensuri giratorii, iar viteza de deplasare e mult mai mică”, a declarat şeful Edilitara Public, Alexandru Zaharia.
Acesta a precizat că întreaga bază materială este deja funcţională şi bine alcătuită, sunt făcute stocuri de sare şi nisip, şi chiar se vor mai face demersuri ulterioare pentru noi cantităţi de sare: „Avem circa 60% material antiderapant care este deja preparat în baza noastră din strada Vasile Alecsandri. Mai avem de luat o cantitate de sare dar am zis să mai aşteptăm pentru că s-ar putea să nu fie nevoie pentru întreaga perioadă şi astfel să nu mai cheltuim alţi bani. Vom vedea după luna decembrie dacă va fi nevoie să mai luat circa 200 de tone de sare. Ne-am aprovizionat cu clorură de calciu lichidă şi solidă, lopeţi, târnăcoape şi alte ustensile de intervenţie, am pregătit 60 de tone de mixtură stocabilă dacă va fi nevoie să acţionăm pe carosabil”.

Costuri scăzute pentru utilaje
Pentru cele trei luni de iarnă 2014-2015, Primăria Târgu-Jiu a pus la bătaie un buget de 2 milioane de lei. Dacă iarna trecută, suma nu a fost cheltuită în totalitate, autorităţile speră ca şi în acest an să fie o iarnă blândă cu intervenţii scăzute, implicit şi costuri diminuate.
Şeful Edilitara Public a mai spus că jumătate dintre utilajele pregătite de intervenţie sunt închiriate de la societăţi private, iar costuri pentru sezonul de iarnă din acest an sunt aproape la fel, sau chiar un pic mai scăzute faţă de anii trecuţi, datorită scăderii cu 5 procente a CAS-ului. „Putem spune că unele tarife sunt la fel ca anul trecut, altele chiar un pic mai mici. La utilaje, costurile de aşteptare variază în funcţie de societăţi; unele ne iau 20-30 lei pe ora de aşteptare dar nu mai mult de un program de 8 ore pe zi, iar pe perioada de funcţionare în medie plătim 110 lei pe oră”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here