16 kg de ciocolată nu ajung la consumatorii gorjeni

355

ciocolataEste vorba despre o cantitate deloc neglijabilă de produse zaharoase şi din ciocolată care nu va ajunge la consumatorii din judeţul nostru deoarece a fost oprită de la comercializare de către comisarii Comisaritaului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj.

 

În această lună, activitatea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Gorj s-a concretizat prin efectuarea unui număr de 113 acţiuni de control, ce au avut ca scop verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor în cadrul activităţilor de comercializare a produselor şi de prestare a serviciilor. “Pentru creşterea eficienţei verificărilor, au fost organizate acţiuni de control în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj, Direcţia Agricolă şi pentru Dezvoltare Rurală Gorj, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj. De asemenea, au fost cercetate petiţii din partea consumatorilor care sesizau aspecte din activitatea operatorilor economici sau reclamau produse cu deficienţe ori servicii prestate necorespunzător”, a declarat Daniela Michi, purtător de cuvânt al CJPC Gorj.

Amenzi de 125.300 lei

Acţiunile de control s-au desfăşurat pe raza judeţului Gorj, în municipiul Târgu-Jiu şi în localităţile Bumbeşti-Jiu, Peştişani, Tismana, Motru, Slivileşti. Astfel au fost verificaţi 113 operatori economici, iar dintre aceştia, un număr de 77 au fost prinşi încălcând normele de comercializare a produselor şi prestarea serviciilor către consumatori. Drept urmare, 77 de operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 125.300 de lei.

Opriri de la comercializare

Verificările efectuate de comisarii CJPC Gorj au scos la iveală mai multe neconformităţi. Astfel, 16 kilograme de produse zaharoase şi din ciocolată au fost oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor, ambalajele produselor neavând înscrise în mod vizibil şi lizibil denumirea şi adresa importatorului. “Oprite definitiv de la comercializare au fost şi produse de tip spumă poliuretanică şi silicon care prezentau termenul de valabilitate expirat, valoarea acestor produse fiind de 600 de lei. Tot interzicere la comercializare s-a aplicat şi pentru cantităţi de lichid de spălare a parbrizelor. Valoarea produselor oprite definitiv de la comericializare este de 180 de lei, şi motivul luării acestei măsuri a fost ambalarea defectuoasă, în sensul că acestea nu erau prevăzute cu dispozitiv de închidere rezistent pentru copii”, a precizat purtătoarea de cuvânt a CJPC Gorj.De asemenea, oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor au fost alte produse de uz casnic, precum becuri şi cantităţi de tavan fals, care prezentau următoarele neconformităţi: etichetare incompletă, incorectă sau cărora le lipseau elementele de identificare şi caracterizare sau care nu erau înscrise în mod vizibil ori nu erau traduse în limba română. Valoarea produselor găsite cu deficienţe a fost de 1.600 de lei.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here