16 firme din judeţ, sancţionate de AJOFM Gorj

312

În conformitate cu prevederile articolului 10 din Legea 76/2002, angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncă disponibile, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora. Datorită faptului că nu au respectat legislaţia în acest sens, 14 patroni din judeţul nostru s-au ales cu avertismente aplicate de către inspectorii din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj.
“În cursul acestui an, au fost sancţionate cu avertismente conform art. 5 lit. a) din OUG nr. 2/2001, un număr de 14 societăţi comerciale, motivul fiind nerespectarea obligaţiei de a comunica AJOFM Gorj locurile de muncă vacante şi a ocupării acestora. De asemenea, alte două societăţi comerciale au primit avertismente pentru nedepunerea în timpul prevăzut de lege a declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenta nominală a persoanelor asigurate”, a declarat Diana Văduva, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.
Angajatorii au obligaţia să comunice AJOFM ocuparea locurilor de muncă vacante, potrivit prevederilor legale deja existente, în termen de o zi de la data ocupării acestora, în condiţiile legii. Comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante se face pe suport de hârtie sau e-mail. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 de lei conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. În urma declarării către AJOFM Gorj a vacantării joburilor din cadrul unei societăţi, patronii beneficiază în mod gratuit de serviciile de mediere a muncii, respectiv preselecţia candidaţilor corespunzător cerinţelor locurilor de muncă oferite şi în concordanţă cu pregătirea, aptitudinile, experienţa şi cu interesele acestora.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here