155 de gorjeni suferă de Alzheimer

275
help concept, special toned photo f/x, focus point selective

Nu mai puţin de 155 de persoane din judeţul nostru suferă de Alzheimer. Potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, anul trecut se aflau în evidenţele medicilor 167 de bolnavi; alte 85 de persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune, 82 ieşind din evidenţe până la finele lui 2015. În primul trimestru al anului în curs au intrat în evidențele medicilor gorjeni opt persoane cu Alzheimer, 23 ieșind din statisticile medicale.

Boala Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demenţă. La nivelul judeţului Gorj, peste 150 de persoane suferă de această boală. „Anul trecut aveam în evidenţe 167 de bolnavi de Alzheimer. Până la sfârşitul anului au intrat în evidenţe 85, în timp ce 82 au ieşit. În total, la sfârşitul anului 2015, la nivelul judeţului Gorj au rămas în evidenţă 170 de suferinzi de Alzheimer. În acest an, în primul trimestru, cinci persoane au fost diagnosticate cu această boală, 23 ieșind din evidențele medicale. Astfel, la finele trimestrului I 2016 au rămas în evidențele medicilor 155 cazuri de Alzheimer”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Bolnavii de Alzheimer, îngrijiţi de familie
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă la persoanele în vârstă şi reprezintă jumătate din totalitatea cazurilor de demenţă.
Această boală reprezintă forma cea mai comună de declin mintal la persoanele în vârstă şi a devenit tot mai frecventă o dată cu creşterea longevităţii. Deşi nu există încă un tratament eficace care să vindece boala Alzheimer, o serie de mijloace trebuiesc folosite pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii bolnavului şi a-i menţine pe cât posibil activitatea în familie şi societate. Majoritatea pacienţilor cu boala Alzheimer sunt îngrijiţi la domiciliu de membrii familiei, ceea ce reprezintă adeseori o situaţie epuizantă atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional. Îngrijirea unei persoane bolnave poate fi însă o experienţă pozitivă, în scopul de a menţine capacităţile restante ale bolnavului şi siguranţa sa. Chiar din primele faze ale bolii este necesară instituirea unei tutele în cadrul prevederilor legale, pentru rezolvarea relaţiilor de ordin oficial sau financiar.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here