15 milioane de lei, puse la bătaie pentru proiecte culturale

546

La 1 septembrie, Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) lansează o sesiune de finanţare a proiectelor culturale pentru care sunt alocaţi 15 milioane de lei.
Sunt eligibile proiectele derulate de întreprinderi şi persoanele fizice autorizate (PFA) ce vizează arii precum teatrul, dansul, artele vizuale şi educaţia prin cultură, iar plafonul maxim pentru proiecte este stabilit la 75.000 de lei. Apelul de participare vizează atât proiecte cu derulare anuală, cât şi programe culturale cu o durata de minimum 18 luni, ce se vor desfăşura începând din ianuarie 2018. Finanţarea se adresează, conform legii, asociaţiilor, fundaţiilor, instituţiilor de cultură publice şi private, persoanelor fizice autorizate, societăţilor comerciale care derulează activităţi culturale, intrând aici şi cele din judeţul Gorj.
Cele 11 arii de finanţare propuse în această sesiune au priorităţi specifice, definite în glosarul de termeni. Acestea sunt: Arte Vizuale, Teatru, Muzică, Dans & Performance Art, Intervenţie culturală, Rezidenţe de creaţie, Educaţie prin cultură, Promovarea culturii scrise, Patrimoniul Cultural Material, Patrimoniul Cultural Imaterial, Proiecte de tip festival / cu caracter repetitiv. Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect este diferită în funcţie de aria tematică, după cum urmează: 75.000 lei – Arte Vizuale, Artele spectacolului (teatru, muzică, dans), Proiecte de tip festival/cu caracter repetitiv; 65.000 lei – Educaţie prin cultură; 60.000 lei – Rezidenţe de creaţie; 50.000 lei – Intervenţie culturală, Promovarea culturii scrise, Patrimoniu Cultural Material, Patrimoniu Cultural Imaterial. Între criteriile de eligibilitate se vor avea în vedere înscrierea bugetului solicitat în limita plafonului maximal de finanţare corespunzător ariei și asigurarea unei co-finanţări de minimum 10% din bugetul proiectului. Un proiect cultural poate fi înscris la o singură arie. Un operator cultural poate înscrie în concurs maximum 3 proiecte culturale pe sesiune.
Un buget de 2 milioane de lei este alocat pentru finanţarea programelor culturale multianuale, cu anvergură şi premize de sustenabilitate, axate pe producţia de proiecte artistice noi. Suma care poate fi solicitată pentru un program trebuie să fie de minimum 150.000 lei – maximum 200.000 lei. Solicitarea unui buget mai mic sau mai mare duce la eliminarea administrativă a proiectului. Un operator cultural poate înscrie în concurs o singură propunere multianuală pe sesiune. Aceasta nu poate fi depusă în acelaşi timp şi la finanţări anuale şi la cele multianuale. Co-finanţarea de cel puţin 25% din suma propusă şi existenţa a cel puţin doi parteneri naţionali şi/sau internaţionali sunt condiţii de eligibilitate. Apelul pentru programe multianuale se lansează doar în sesiunea din septembrie. Aplicaţia online va fi deschisă pe 1 septembrie, pentru perioada 1 – 30 septembrie. Ajutorul public nerambursabil este de 90%, astfel că beneficiarii vor asigura din surse proprii contribuţia de 10% din valoarea proiectului. Proiectele aprobate pentru finanţare vor debuta în ianuarie 2018.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here