15 dosare de divorţ şi aproape 600 de căsătorii, încheiate de administraţia din Târgu-Jiu

272

Numărul căsătoriilor încă îl depăşeşte, din fericire, pe cel al divorţurilor. Potrivit unei statistici eliberate de Direcţia Publică Comunitară Locală de Evidenţă a Persoanelor (DPCLEP) Târgu-Jiu, în primele zece luni, la nivelul municipiului au fost eliberate 570 de certificate de căsătorie, iar 15 cupluri au ales să-şi încheie căsniciile pe cale administrativă.

Începând de acum cinci ani, prin Legea nr. 2012/2010 au fost adoptate măsuri privind accelerarea soluţionării proceselor care au modificat prevederile Codului Familiei, prevederi ce au fost preluate şi în Codul Civil aflat în vigoare. Astfel, începând cu data de 25 octombrie 2010 desfacerea căsătoriei poate fi constatată şi de către ofiţerul de stare civilă prin divorţ pe cale administrativă. Prin Legea nr.127/2013 taxa pentru îndeplinirea procedurii de divorţ administrativ este de 500 de lei. Şi la nivelul municipiului Târgu-Jiu, cuplurile care nu se mai înţeleg cu consoarta preferă să plătească 500 de lei şi să divorţeze.
Potrivit lui Laurenţiu Dan, directorul executiv al DPCLEP Târgu-Jiu, în primele zece luni ale acestui an, au fost soluţionate 15 dosare de divorţ pe cale administrativă, fiind astfel eliberate 15 certificate de divorţ, în dublu exemplar. “15 dosare de divorţ au fost soluţionate, desfacerea căsătoriei fiind astfel dusă la capăt. De asemenea, avem şi un dosar în lucru, iar alte trei dosare au fost clasate, deoarece cuplurile au renunţat la dorinţa de a divorţa”, a declarat Laurenţiu Dan. La polul opus, în perioada 1 ianuarie-1 noiembrie a.c., Biroul de Stare Civilă a eliberat un număr de 570 de certificate de căsătorie.

Procedeul divorţului administrativ
Pentru desfacerea căsătoriilor la ofiţerul Stării Civile, ambii soţi trebuie să fie prezenţi, să completeze o declaraţie şi o cerere şi să nu aibă copii minori în întreţinere. Conform reprezentanţilor Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţa Populaţiei (DPCLEP) Târgu-Jiu, procedura este una foarte simplă. Cei doi soţi trebuie să se prezinte la Starea Civilă şi să completeze o cerere în care să se precizeze că nu au copii şi că niciunul dintre parteneri nu este pus sub interdicţie. Tot în respectiva cerere se va trece şi domiciliul comun, precum şi numele cu care partenerii vor rămâne în urma divorţului, care se va încheia în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de desfacere a căsătoriei. Termenul se poate prelungi cu alte 30 de zile, dar cazurile se pot şi clasa dacă partenerii nu se mai prezintă în faţa ofiţerului de Stare Civilă, fiind apoi îndrumaţi către instanţa de judecată. După ultima declaraţie completată de cei doi în timpul procesului de divorţ, hotărârea, respectiv certificatul de divorţ se eliberează în termen de 15 zile, în trei exemplare. Dintre acestea, două vor ajunge la parteneri şi unul va rămâne la Primăria Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here