15 centre de evaluare psihosomatică în judeţ

653

La nivelul judeţului Gorj au fost stabilite 15 centre de evaluare psihosomatică a copiilor ai căror părinţi solicită înscrierea acestora în învăţământul primar. Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor se va face în perioada 18 februarie – 12 martie, în baza unei programări, iar rezultatul evaluării va fi comunicat în scris părinţilor.

Conform metodologiei stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale, vor fi evaluaţi doar preşcolarii care se încadrează în următoarele categorii de vârstă: copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2014; copiii care împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2014 şi pentru care părinţii solicită înscrierea în clasa pregătitoare (copiii din cele două categorii de vârstă vor putea fi înscrişi în clasa pregătitoare dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a acesteia; în caz contrar, ei vor fi înscrişi la grădiniţă, în grupa mare); copiii care împlinesc 7 ani până la data de 31 august 2014 şi nu au parcurs clasa pregătitoare, dar pentru care se solicită înscrierea în clasa I. În funcţie de rezultatul evaluării, aceştia din urmă vor fi înscrişi în clasa I sau în clasa pregătitoare. Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Gorj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj au stabilit ca la nivelul judeţului să existe 15 centre de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor pentru care părinţii solicită înscrierea în învăţământul primar. Astfel, potrivit informaţiilor postate pe site-urile celor două instituţii, cinci dintre centre sunt deschise în Târgu-Jiu: Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Gorj (Bârseşti, Str. Tismana, Nr. 1 A), Cabinet C.J.A.P. Gorj (Sediul I.Ş.J. Gorj, et. II, Str. Victoriei Nr. 132-134), Grădiniţa Cu Program Prelungit „Constantin Brâncuşi”, Grădiniţa Cu Program Prelungit Nr. 8 şi Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu”. Celelalte zece centre de evaluare psihosomatică a preşcolarilor sunt: Şcoala Gimnazială “George Uscătescu” Târgu-Cărbuneşti, Liceul Tehnologic Stoina, Liceul Tehnologic Ţicleni, Liceul Teoretic Novaci, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bumbeşti-Jiu, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rovinari, Liceul Tehnologic Turceni, Colegiul Tehnic Mătăsari, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Motru şi Liceul Tehnologic Tismana.

evaluare2014Preşcolarii, evaluaţi în perioada 18 februarie – 12 martie
Evaluarea preşcolarilor se va realiza în perioada 18  februarie – 12 martie 2014, numai în zilele lucrătoare, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Părinţii se pot programa pentru realizarea evaluării psihosomatice a copiilor, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 9:00 – 16:00. În ziua stabilită pentru evaluare, părinţii trebuie să prezinte: o cerere, o copie de pe certificatul de naştere al copilului, avizul de la medicul de familie în care să se menţioneze că acesta este „clinic sănătos/apt pentru şcoală”. Dacă preşcolarul nu este însoţit de părinte sau tutorele legal, ci de o altă persoană, aceasta va prezenta un document ce atestă că părinţii copilului au delegat-o în acest scop, precum şi cartea sa de identitate. Evaluarea cuprinde mai multe probe, cum ar fi cele de motricitate, de orientare spaţială şi cele care să ateste un nivel normal de dezvoltare cognitivă, emoţională. Părinţii vor primi rezultatul în aceeaşi zi, iar acesta nu poate fi contestat.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here