15.000 de miei sacrificaţi în Gorj, de Paşte

220

targ mieiLa nivelul judeţului Gorj, cu ocazia acestor sărbători de Paşte vor fi sacrificaţi circa 15.000 de miei, potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, Ion Iliuţă.

Potrivit lui Iliuţă, la fel ca şi în anii trecuţi, sacrificarea mieilor va începe săptămâna viitoare, în cursul zilei de marţi, urmând ca joi, vineri şi sâmbătă să aibă loc cea mai intensă activitate de asomare a ovinelor.

“La nivelul judeţului au fost autorizate patru centre de sacrificare ambulante, iar alte două abatoare au fost autorizate pentru o perioadă de zece zile. Din experienţa anilor trecuţi putem spune că oamenii nu merg către abatoarele la standarde europene autorizate, ci către centrele de sacrificare. Din această cauză vom efectua controale în toate aceste centre şi ne vom asigura că, după expertiza sanitară, carnea va fi ştampilată înainte de a intra la vânzare”, a declarat şeful DSVSA Gorj. El a adăugat că numărul mieilor estimaţi a fi sacrificaţi este unul suficient pentru a acoperi necesarul din judeţ. Veterinarii din judeţ vor efectua controale atât înainte de sacrificare, cât şi după.

3,2 lei, taxa pe miel sacrificat

La nivelul municipiului Târgu-Jiu vor fi sacrificaţi circa 90% din totalul mieilor destinaţi consumului public, iar în centrele din Rovinari, Motru şi Novaci asomarea se va încheia în ziua de vineri. În Târgu-Jiu, mieii se vor sacrifica pe acelaşi amplasament ca şi în anii trecuţi, respectiv în zona Litovoi unde vor fi două sectoare, unul pentru vânzare şi un altul pentru sacrificare. Zona va fi una împrejmuită, şi dacă va fi nevoie, se vor crea şi spaţii de depozitare pentru miei. Taxa va fi aceeaşi, şi anume de 3,2 lei pe animal sacrificat, iar asomarea mieilor se va face gratuit.

Cântare electronice pentru carnea de miel

Petrică Zgovancu, reprezentantul Serviciului Judeţean de Metrologie Legală Gorj, a declarat ieri că angajaţii instituţiei vor controla săptămâna viitoare tranzacţiile comerciale efectuate în pieţele agroalimentare pentru a preveni furtul la cântar. “Vom controla sectoarele în care se vor sacrifica mieii deoarece nu admitem cântarele cu arc. Un comerciant care foloseşte un astfel de cântar poate sã păcălească cu peste 500 de grame dacă clientul nu este atent. Vom cere sprijinul primăriei pentru a pune cântare electronice în zonele respective şi vom face o serie de pliante pe care le vom afişa pentru ca oamenii sã ştie că nu sunt permise cântarele cu arc”, a declarat reprezentantul Serviciului Judeţean de Metrologie Legală Gorj. Controalele vor viza acest lucru, dar şi dotarea comercianţilor cu cântare electronice, cele cu arc nefiind permise.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here